Een Franse vereniging voor verkeersveiligheid spoort Fransen aan om “te rijden als een vrouw” om het aantal verkeersdoden te verminderen.

Victimes & Citoyens, een groep die zich inzet voor slachtoffers van verkeersongevallen, is een campagne gestart om het “vrouwonvriendelijke” stereotype dat mannen beter zouden rijden dan vrouwen te ontkrachten.

De campagne gebruikt de data van het Franse waarnemingscentrum voor verkeersveiligheid, dat erop wijst dat 84 procent van de dodelijke ongevallen wordt veroorzaakt door mannen.

In 2022 kwamen volgens een rapport van de Franse overheid 3.550 mensen om het leven op de weg in Frankrijk en de overzeese gebieden.

"Als we naar de cijfers kijken, zijn ze duidelijk: om in leven te blijven achter het stuur, kunnen mannen het beste hetzelfde rijgedrag vertonen als vrouwen", aldus de website van de campagne.

Victimes & Citoyens haalt in de campagne ook data aan waaruit blijkt dat 93 procent van dronken bestuurders die betrokken is bij een ongeval mannen betreft en dat vrouwen acht keer minder kans hebben om betrokken te zijn bij een dodelijk verkeersongeval dan mannen.

De bewustwordingscampagne gaat een chatbot gebruiken die zal reageren op berichten op X over vrouwen die autorijden.

Verschil verkeersongelukken tussen mannen en vrouwen

Uit CBS cijfers blijkt dat in Nederland er meer mannen dan vrouwen omkomen in het verkeer. Dit gold in 2023 voor alle vervoerswijzen en alle leeftijdsgroepen. In 2023 stierven 491 mannen en 193 vrouwen als gevolg van een verkeersongeval. Dit betekent dat 72 procent van de verkeersdoden een man was.

Het aandeel mannelijke verkeersdoden schommelt volgens het CBS al jaren tussen de 70 en de 75 procent. Het aandeel mannen onder de verkeersdoden is vooral hoog onder de 20- tot 50-jarigen, van wie 80 procent van de verkeersdoden een man is.

Uit onderzoek van autoverzekering.nl blijkt dat mannen gemiddeld meer premie betalen voor hun autoverzekering dan vrouwen. Van alle basisdekkingen is het verschil bij een all-risk autoverzekering het grootst, mannen betalen gemiddeld 59,32 euro per maand en vrouwen 51,33 euro.

Volgens het onderzoek heeft dit niet direct te maken met het aantal verkeersongevallen waarbij mannen betrokken zijn, maar meer met het verschil in de waarde van de verzekerde auto’s. 

BEKIJK OOK: Hoe ‘Grand Theft Auto’ in het echt gaat, volgens een autodief