Meer dan de helft van jongeren op de woningmarkt (18-25 jaar) ervaart boosheid, frustratie, verdriet en stress als gevolg van de woningkrapte in Nederland, blijkt uit onderzoek door verzekeraar Aegon.

“Belangrijke levensfases, zoals zelfstandig wonen, samenwonen en een gezin stichten, worden uitgesteld”, staat in een persbericht naar aanleiding van de studie.

Het onderzoek onder ruim duizend respondenten werd in het voorjaar uitgevoerd. Bijna alle ondervraagden herkennen de krapte op de woningmarkt in de omgeving. Negen op de tien ziet weinig aanbod en vindt de tijd die het duurt om een woning te vinden te lang. “Jongeren ervaren dat nog sterker (95 procent)”, luidt het persbericht.

“Acht op de tien zien dat het huidige woningaanbod niet voldoet aan de wensen die er zijn. Van vrijwel de hele onderzoeksgroep zegt rond de 90 procent dat de huizen tegenwoordig onbetaalbaar zijn en dat er door hoge woonlasten minder budget is voor noodzakelijke uitgaven.”

Volgens Aegon zijn de maatschappelijke gevolgen groot. "Vooral het langer thuis wonen van jongeren (91 procent), moeilijker doorstromen van ouderen naar meer passende woningen (81 procent), uitstellen van samenwonen (74 procent) en het wachten met het stichten van een gezin (65 procent) wordt veel herkend. Ook zegt 65 procent dat zij zien dat gescheiden stellen noodgedwongen langer onder één dak blijven wonen."

LEES OOK: Jongeren stuk bezorgder over financiële toekomst dan babyboomers met redelijk pensioen en veel overwaarde in eigen huis