In een enquête over het ondernemersvertrouwen zegt 18 procent van de bedrijven 2020 met verlies te hebben afgesloten.

Ruim 60 procent gaat uit van een positief resultaat.

In de horeca rekent 70 procent op verlies in 2020. In tegenstelling tot de bouw waar ruim 80 procent verwacht winst te hebben geboekt.

Bijna 70 procent van de horecabedrijven verwacht coronajaar 2020 met verlies te hebben afgesloten.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek in samenwerking met onder meer MKB-Nederland en VNO-NCW. Ook meer dan de helft van de bedrijven in de cultuur-, sport- en recreatiesector zegt een negatief bedrijfsresultaat geboekt te hebben in 2020.

Van alle bedrijven zegt 18 procent 2020 met verlies te hebben afgesloten, terwijl 62 procent uitgaat van een positief resultaat. De grafiek hieronder laat zien hoe sectoren zeggen gepresteerd te hebben in 2020.

De coronacrisis zorgt voor groot pessimisme in de horeca.

In die sector nam het vertrouwen het sterkst af en in de horeca zijn ondernemers verreweg het somberst. Door lockdownmaatregelen viel een groot deel van de omzet weg.

Van de horecaondernemers verwacht 41 procent niet langer dan vijf maanden het hoofd boven water te kunnen houden. Als de huidige situatie aanhoudt is dit voor 15 procent maar twee maanden. Ook bij ondernemers in de autohandel en -reparatie en de detailhandel is het vertrouwen sterk gedaald.

Het vertrouwen van Nederlandse ondernemers kwam aan het begin van het eerste kwartaal uit op min 6, tegen min 4 in het kwartaal daarvoor. In het tweede kwartaal van 2020 was sprake van een historisch dieptepunt van min 37,2. Een negatieve stand geeft aan dat er onder ondernemers meer pessimisten zijn dan optimisten.

In meerdere bedrijfstakken is het ondernemersvertrouwen inmiddels positief. De bouw spring eruit met een ondernemersvertrouwen van 12,1. In deze sector denkt 82 procent van de ondernemers 2020 met winst te hebben afgesloten.

LEES OOK: Kabinet trekt nog eens €3,7 miljard coronasteun uit voor ondernemers – dit gebeurt er met de NOW-regeling, Tozo en andere belastingmaatregelen