De Amerikaanse centrale bank ziet nog “geen verdere vooruitgang in het terugbrengen van de inflatie” in de VS en heeft daarom woensdag opnieuw besloten de rente niet te verlagen.

Vorige maand bleek dat de Amerikaanse consumentenprijzen in maart met 3,5 procent zijn gestegen. De inflatie viel daarmee hoger uit dan verwacht. In februari bedroeg de inflatie nog 3,2 procent. 

De beleidsrente wordt daarom dus nog altijd in een bandbreedte tussen de 5,25 procent en 5,5 procent gehouden. De laatste aanpassing was in juli 2023.

In het verslag van de vergadering schrijven de beleidsmakers dat “het niet gepast is om de rente te verlagen totdat er meer vertrouwen is dat de inflatie zich duurzaam richting de 2 procent beweegt”. De Fed heeft een inflatiecijfer van 2 procent als doel gesteld.

Geen verlaging rente in VS op korte termijn

Fed-voorzitter Jerome Powell noemde een besluit tot verlaging van de rente op de korte termijn dan ook "onrealistisch". Tijdens een persconferentie zei hij dat het waarschijnlijk langer zal gaan duren voordat de Federal Reserve "genoeg vertrouwen in een consistente daling van de inflatie" heeft.

"We zijn daarom bereid om de huidige rente te handhaven voor zolang als dat nodig is", aldus Powell.

De aandelenbeurzen in New York reageerden gemengd op de toelichting van Powell. De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent hoger op 37.903,29 punten.

De breder samengestelde S&P 500-index eindigde daarentegen 0,3 procent in de min op 5018,39 punten en techbeurs Nasdaq zakte 0,3 procent tot 15.605,48 punten.

De Dow verloor in april 5 procent. Dat is het grootste maandverlies sinds september 2022. De S&P 500 en de Nasdaq zakten vorige maand ruim 4 procent.

Lees ook: Gaat Donald Trump de onafhankelijkheid van de Amerikaanse centrale bank aanvallen? De gevolgen kunnen groot zijn