Shell biedt vanaf woensdag de mogelijkheid om CO2-neutraal te rijden. Dat kan door aan de kassa voor elke getankte liter benzine, diesel of LPG één eurocent extra te betalen.

Deze eurocent investeert Shell in compensatie van de CO2-uitstoot van de gebruikte brandstof. Zelf compenseert de energiegigant de uitstoot die het gevolg is van de productie van de brandstof. Dit doet Shell door wereldwijd te investeren in zogenaamde CO2-compensatieprojecten voor het beschermen van bossen of aanplanten van bomen.

Met een klimaatcompensatieproject wordt de CO2 die jij uitstoot ergens anders op de wereld gecompenseerd, waardoor het niveau van broeikasgassen per saldo niet toeneemt.

We weten allemaal dat de CO2-uitstoot moet verminderen om klimaatverandering tegen te gaan. Maar tegelijkertijd moet je in de winter je huis verwarmen, kan je soms niet anders dan met de auto naar je werk en wil je zo af en toe met een vliegtuig op vakantie naar een zonnig en ver land. CO2-compensatie is daarom een redelijk alternatief.

Welke mogelijkheden zijn er inmiddels om je CO2-uitstoot te compenseren? De website Milieu Centraal heeft diverse mogelijkheden om je eigen klimaatcompensatie te regelen op een rij gezet. We lichten de drie belangrijkste opties hier kort uit.

  • Vliegtuig: Bij een aantal vliegmaatschappijen en reisorganisaties kan je de CO2-uitstoot van je vliegreis compenseren. Je betaalt dan bij het boeken een bedrag boven op de reissom. Zij zorgen dat het geld terechtkomt bij een bedrijf dat zorgt voor klimaatcompensatie. Via vergelijkingssite FlyGRN kan je klimaatneutrale vliegreizen boeken.
  • Auto: Shell biedt sinds woensdag de optie om bij het tanken een cent extra te betalen voor CO2-compensatie. Maar het is ook mogelijk om via je auto- of reisverzekering te kiezen voor klimaatcompensatie. De verzekeraar berekent de CO2-uitstoot van je autogebruik of je reis, waarvoor je dan extra betaalt.
  • Stroom en gas: Om de klimaatimpact van je stroom en gasverbruik te compenseren, kun je vaak een regeling treffen via je energieleverancier. Die laat bijvoorbeeld bomen planten of investeert in duurzame energie. Uit duurzaamheidsoogpunt helpt de keuze voor groene stroom natuurlijk ook. De website Hier.nu biedt een overzicht voor de mogelijkheden van groen gas.

Je kan CO2-compensatie ook zelf regelen in plaats van via intermediairs, zoals hierboven beschreven. Je brengt dan voor jezelf in kaart hoeveel gas en stroom je gebruikt en hoeveel kilometers je aflegt. Vervolgens maak je een bedrag over aan een organisatie die het geld investeert in natuurbehoud, de aanplant van bomen of in duurzame energieprojecten.

Organisaties die zich bezighouden met CO2-compensatie zijn onder meer Hivos, waarmee je biogasprojecten steunt, Trees for all, dat bomen aanplant, GreenSeat, dat investeert in duurzame energie, en het Fair Climate Fund.

Volgens Milieu Centraal ben je voor klimaatcompensatie enkele tientjes per jaar kwijt.

Uitgaande van een gemiddeld huishouden dat 1.500 kubieke meter gas verbruikt en 3.300 kilowattuur aan elektriciteit, betaal je tussen de 25 en 40 euro om je gasverbruik te compenseren en tussen de 20 en 25 euro voor compensatie van je stroomverbruik.

Het compenseren van een middellange retourvlucht (bestemmingen rond de Middellandse zee) voor twee personen kost enkele tientjes.

Lees meer: