Elk jaar houdt het Britse instituut CIWEM een fotowedstrijd met als thema het milieu.

De wedstrijd, waar professionele- en amateurfotografen van alle leeftijden aan kunnen meedoen, moet ervoor zorgen dat mensen meer gaan nadenken over het milieu, en dat ze beter voor de planeet gaan zorgen.

De foto’s van dit jaar richten zich vooral op vervuiling, klimaatveranderingen en de ingewikkelde relatie die de mensheid heeft met de aarde.

“Deze foto’s herinneren ons eraan dat we allemaal op dezelfde planeet leven en dat ons gedrag effect heeft op alles om ons heen. De emoties die de foto’s oproepen bij het publiek maken ze een krachtige katalysator voor positieve verandering”, staat in een bericht van de organisatie van de wedstrijd. “De foto’s herinneren ons er ook aan dat er altijd hoop is en dat er zelfs op de allermoeilijkste momenten nog geluk is.”

Hieronder een aantal van de beste foto’s uit de wedstrijd 2018 Environmental Photographer of the Year.


Categorie Milieu, winnaar: 'End Floating' van Saeed Mohammadzadeh (Iran, 2017)

Foto: Saeed Mohammadzadeh

"Deze foto laat een vastgelopen boot op het zout van het Urmiameer in Iran zien. Door klimaatverandering zijn er steeds meer periodes van droogte en verdampt het water steeds sneller. Het meer heeft ook last van dammen, irrigatieprojecten en van illegale waterwinning. Door schadelijke zoutstormen hebben bewoners in de omgeving last van hun ogen, huid en longen. Door het droogvallen van de rivier worden lokale gemeenschappen vernietigd. Het zoutgehalte bedraagt 340 gram per liter en dat is acht keer zoveel als in oceaanwater."


Categorie Klimaatverandering, winnaar: 'Dryness' van Chinmoy Biswas (India, 2018)

Foto: Chinmoy Biswas

"Een kind zit hier op kurkdroge grond die is gebarsten vanwege het gebrek aan water. Lange perioden van droogte kunnen ervoor zorgen dat de grond er zo uitziet."


Categorie Gebouwde Omgeving, winnaar: 'And Life Rises' van Younes Khani Someeh Soflaei (Iran, 2017)

Foto: Younes Khani

"Een vrouw en haar jonge dochter staan naast hun beschadigde spullen. Die zijn uit de overblijfselen van hun huis in Sarpol-e Zahab gehaald na de aardbeving in de regio in 2017, die aan meer dan 600 mensen het leven heeft gekost. Op de achtergrond een totaal vernield wooncomplex."


Categorie Duurzaamheid, winnaar: 'Bulrush' van Ümmü Kandilcioğlu (Turkije, 2017)

Foto: Ummu Kandilcioglu,

"Deze foto laat een arbeider zien die stro maakt van riet voor zijn levensonderhoud."


Categorie Jeugd, winnaar: 'Happiness on a Rainy Day' van Fardin Oyan (Bangladesh, 2017)

Foto: Fardin Oyan

"Kinderen in Bangladesh zijn dol op spelen in de regen. Het land is vlak en overstroomt regelmatig, vooral tijdens het moessonseizoen."


Eervolle vermelding: 'Boulmigou The Paradise of Forgotten Hearts' van Antonio Aragón Renuncio (Burkina Faso, 2017)

Foto: Antonio Aragón Renuncio

"Kinderen spelen in oude banden. De banden worden verbrand om zo de rotsen te verwarmen en brosser te maken in de vervuilde steengroeve van Boulmigou. Dit proces heeft vreselijke gevolgen: branden, longziektes en zware vervuiling die de omgeving aantast en zo doden veroorzaakt."


Eervolle vermelding: 'Save Turtle' van Jing Li (Sri Lanka, 2018)

Foto: Jing Li

"We vonden een jonge schildpad die verstrikt was geraakt in een net toen we op zoek waren naar walvissen in Trincomalee in Sri Lanka. De schildpad zwaaide met zijn poten om hulp. Een duiker heeft de schildpad gered."


Eervolle vermelding: 'Not in My Forest' van Calvin Ke (Maleisië, 2018)

Foto: Calvin Ke

"Elke minuut worden een miljoen plastic flesjes geproduceerd en meer dan 90% daarvan wordt niet gerecycled. Dit plastic afval vervuilt onze omgeving en bereikt zelfs de afgelegen jungle in Borneo in Maleisië, waar ik deze Lampongaap zag. Dit aapje pakte een weggegooid flesje, onderzocht en proefde het voordat hij deze expressieve houding aannam."


Eervolle vermelding: 'Urban Life in Singapore' van Thigh Wanna (Singapore, 2017)

Foto: Thigh Wanna

"Zo'n 80% van de mensen in Singapore leeft op elkaar gepakt in hoge flats. Luchtvervuiling blijft een groot probleem in veel Aziatische steden. Ook ontbreekt het op veel plekken in de regio aan goede gezondheidsvoorzieningen."


Eervolle vermelding:  'Floating life on river under pollution' van Tapan Karmakar (India, 2018)

Foto: Tapan Karmaker

"De rivieren in India en de landen daaromheen, raken iedere dag erger vervuild. Deze foto laat de Buriganga Rivier zien in Dhaka in Bangladesh."

LEES OOK: Deze 49 bekroonde foto’s bewijzen dat je ook zonder dure camera prachtige foto’s kunt maken