• Webwinkelconcern Amazon investeert een extra 2,8 miljard dollar in Anthropic, een Amerikaanse AI-startup en grote concurrent van OpenAI.
  • Anthropic heeft chatbot Claude ontwikkelt, die volgens het bedrijf beter presteert dan ChatGPT van OpenAI en Gemini van Google.
  • Niet alleen Amazon investeert miljarden in Anthropic, ook techreuzen Google en Salesforce sloten beide een deal met het bedrijf.
  • Lees ook: AI gaat niet zomaar alle lastige problemen oplossen, zegt Bill Gates

Amazon gaat een extra 2,75 miljard dollar investeren in AI-startup Anthropic, een grote speler op het gebied van generatieve kunstmatige intelligentie die is opgericht door oud-medewerkers van OpenAI.

De chatbot van de Amerikaanse startup, Claude, is dan ook een rechtstreekse concurrent van de immens populaire vraagbaak ChatGPT van OpenAI.

Amazon investeerde in september al 1,25 miljard dollar in Anthropic en zei destijds die investering te zullen gaan verhogen tot 4 miljard dollar. De investering van woensdag is dus de tweede tranche van het totaalbedrag dat Amazon in de startup steekt. Amazon behoudt z’n minderheidsbelang in het bedrijf en krijgt geen zetel in het bestuur, aldus Anthropic.

Het nieuws over de investering van Amazon komt enkele weken nadat Anthropic Claude 3 lanceerde. Het bedrijf zegt dat deze nieuwe versie van zijn chatbot beter presteert dan GPT-4 van OpenAI en Gemini Ultra van Google op bepaalde kennis- en rekentests.

"Generatieve AI staat op het punt om de meest transformationele technologie van onze tijd te worden, en we geloven dat onze strategische samenwerking met Anthropic de ervaringen van onze klanten verder zal verbeteren", zegt vice-president data en AI van Amazon Swami Sivasubramanian in een persbericht.

Anthropic gebruikt clouddienst en chips van Amazon

Amazon investeert niet alleen in artificial intelligence (AI) in de hoop dit te kunnen integreren in z'n consumentenproducten, maar ook omdat de cloudtak van het bedrijf hier flink van kan profiteren. Voor het gebruik en de ontwikkeling van AI zijn namelijk krachtige cloudoplossingen nodig.

Anthropic heeft dan ook met Amazon afgesproken diens AWS te gebruiken als zijn primaire cloudprovider in ruil voor de miljardeninvestering. Daarnaast zal het ook chips van Amazon gebruiken om zijn modellen te trainen, bouwen en implementeren.

Amazon ontwerpt chips die op termijn moeten kunnen concurreren met die van Nvidia.

Naast Amazon heeft Anthropic andere bekende investeerders. Zo sloot het bedrijf een deal met Google Cloud voor een investering van 2 miljard dollar en is Salesforce een van de grote geldschieters. Wat de voorwaarden van deze deals zijn, is niet bekend.

LEES OOK: Dit zijn 13 grote namen in AI die je moet kennen – en hun visie op de mogelijkheden en gevaren van de technologie