Bestuurders bij Microsoft en OpenAI maken plannen voor een datacenterproject met een supercomputer om de kunstmatige intelligentie van OpenAI aan te drijven.

Dat meldt technieuwssite The Information op basis van ingewijden. Het project zou tot 100 miljard dollar (omgerekend meer dan 92,6 miljard euro) kunnen gaan kosten.

Het project rond de supercomputer, aangeduid met ‘Stargate’, zou daarmee vele malen kostbaarder zijn dan de grootste datacenters van nu.

Dat het project zo veel geld kost, komt met name door de dure serverchips die nodig zijn om de boel draaiende te houden, schrijft The Information. Daarnaast wordt het vinden van een geschikte energiebron een uitdaging; de twee bedrijven zouden kernenergie overwegen.

Volgens de techsite is Stargate een voorbeeld van de grote investeringen die nodig zijn om de computercapaciteit voor AI in de komende jaren te bouwen. Microsoft zou verantwoordelijk worden voor de financiering van dit project.

Supercomputer zou in 2028 operationeel kunnen zijn

Stargate zou het kernonderdeel zijn van een plan met vijf fases, dat gericht is op het bouwen van een reeks supercomputers in de komende zes jaar, schrijft The Information. Stargate zou in 2028 gelanceerd kunnen worden.

Of Microsoft meegaat in het plan hangt deels af van het vermogen van OpenAI om de mogelijkheden van zijn AI te verbeteren, zegt een van de ingewijden.

Vorig jaar lukte het OpenAI niet om een beloofd nieuw model aan Microsoft te leveren, wat volgens The Information laat zien hoe moeilijk de grenzen van AI te voorspellen zijn.

De techreus van oprichter Bill Gates heeft al meer dan 13 miljard dollar toegezegd aan OpenAI. Diens vraagbaak ChatGPT maakt momenteel gebruik van datacenters van Microsoft. De techreus heeft in ruil hiervoor de exclusieve rechten om de technologie van OpenAI door te verkopen aan zijn eigen klanten.

LEES OOK: Maker van ChatGPT vroeg filmmakers om korte films te maken met nieuwe AI-videotool Sora: dit zijn de resultaten