De Nederlander Bram Schot is per 1 januari 2019 definitief de bestuursvoorzitter van Audi. Hij was vanaf juni dit jaar al de interim-CEO van de Duitse automaker, na de arrestatie van voormalig topman Rupert Stadler.

Volgens persbureau Reuters zou BMW-bestuurder Markus Düsmann de voornaamste kandidaat zijn geweest om Stadler op te volgen. Düsmann is echter nog tot september 2019 aan BMW verbonden en de autofabrikant uit München wilde hem niet eerder laten gaan. Daarom is de keuze op Schot gevallen.

Voorzitter Herbert Diess van de de Raad van Toezicht van Audi heeft hoge verwachtingen van de benoeming: “Schot heeft in de afgelopen maanden al overtuigend werk afgeleverd. Hij zet vaart achter de veranderingen in cultuur van zijn team en gaat huidige uitdagingen effectief te lijf.”

Maar ondanks dat hij nu zo’n groot concern gaat leiden treedt de 57-jarige Bram Schot zelden op in de media. Toch rijst uit de berichten die wel over hem verschijnen het beeld op van een getalenteerde manager die gepokt en gemazeld is in de autosector, schreef het FD eerder dit jaar.

Voorzitter Peter Mosch van de ondernemingsraad, zegt dat hij er alle vertrouwen in heeft dat de Nederlander als CEO de gewenste cultuurverandering voortzet: “Audi-werknemers verwachten heldere verhoudingen binnen de top van de onderneming. Met de benoeming van Bram Schot hebben we als personeelsvertegenwoordigers ingezet op het slaan van spijkers met koppen. Gedurende zijn interim-periode heeft Schot al laten zien dat hij nieuwe impulsen kan geven aan de nieuwe start waar we om hebben gevraagd en die we hebben ingezet”.

Met zijn benoeming bij Audi wordt Schot ook verantwoordelijk voor Ducati, Lamborghini en Italdesign Giugiaro.

‘Bram Schot heeft geweldig gevoel voor detail’

De in Rotterdam geboren Schot heeft al een lange carrière in de autobranche achter de rug, maar heeft welgeteld nul connecties op LinkedIn. Na zijn Master Business Administration aan The University of Bradford begint hij zijn professionele loopbaan in 1986 nog bij ABN Amro. Dat is een misser, geeft hij toe in een interview met MT.

Lees ook op Business Insider

“Ik werd gevraagd voor de managementopleiding bij ABN Amro, maar het bankwezen paste niet bij mij”, zegt Schot. “En ik was natuurlijk ook een beetje overgoten met het autosyndroom, aangezien mijn vader in de raad van bestuur van DAF Trucks zat”

Een jaar later stapt hij over naar Daimler. Daar wordt hij in 2003 aangesteld als president-directeur van DaimlerChrysler Nederland. Directeur Hans de Groot van Inter Actus Groep is in NRC zeer lovend over de dan nog relatief jonge Schot: “Hij heeft een geweldig gevoel voor detail, strategisch vermogen en is commercieel goed ingesteld. Zoveel kwaliteiten verenigd in één figuur zie je in het zakenleven niet vaak.”

Schot wordt door NRC omschreven als een ‘sociaal begaafde kosmopoliet’. En volgens de toenmalige concerndirecteur P&O van Ahold, Arthur Brouwer, kan hij zijn plannen altijd heel goed verkopen: “Hij heeft een heel goed gevoel voor marketing en hanteert daarbij de juiste businessvertaling. We zouden bij Ahold wel twintig Brammen Schot willen hebben. Hij is ook sociaal zeer begaafd. Ik bewonderde altijd de manier waarop hij allerlei mensen meekrijgt voor zijn plannen.”

Die kwaliteiten komen goed van pas bij het in zwaar weer verkerende Audi, waar hij sinds september 2017 in de raad van bestuur zit als directeur marketing en verkoop.

“Mijn managementstijl is wel anders dan ze in Duitsland gewend zijn”, aldus Schot tegen MT. “Nederlanders zijn anders. Ze kunnen met verschillende culturen omgaan, zijn flexibel tussen de oren, zijn heel stabiel, blijven rustig en zien paden die anderen niet zien.”

LEES OOK: Audi onthult een elektrische coupé die een serieus alternatief lijkt voor de Tesla Model S