• Andrew Ng, de medeoprichter van Google Brain, zegt dat Big Tech het risico overdrijft dat artificial intelligence (AI) tot het uitsterven van de mens zou kunnen leiden.
  • Hij claimt dat AI-leiders, zoals Demis Hassabis van DeepMind en Sam Altman van OpenAI, dergelijke uitspraken alleen doen voor eigen gewin.
  • Ze zouden zo voor strenge regelgeving lobbyen die de open source-gemeenschap aan banden legt, aldus Ng.
  • Lees ook: Wat als AI alleen zonder regulering werkt?

Een aantal van de belangrijkste techexperts op het gebied van artficial intelligence (AI) is het publiekelijk oneens over de vraag of AI echt het risico op het uitsterven van de mens vergroot.

De discussie is aangezwengeld door AI-wetenschapper Andrew Ng, de medeoprichter van Google Brain, die zei dat deze claims een manier zijn voor Big Tech-bedrijven om de markt te kunnen domineren.

Ng zei tegen The Australian Financial Review dat Big Tech de angst voor AI aandikt voor eigen gewin. “Er zijn zeker grote techbedrijven die liever niet willen concurreren met open source-oplossingen, dus zaaien ze angst dat de opkomst van AI zal leiden tot het uitsterven van de mens”, aldus Ng. “Het is een wapen geweest voor lobbyisten om te pleiten voor wetgeving die zeer schadelijk is voor de open source-gemeenschap.”

Ng noemde geen namen, maar bekende techleiders die dit soort uitspraken hebben gedaan zijn onder andere Elon Musk, medeoprichter Sam Altman van OpenAI (het bedrijf achter ChatGPT), medeoprichter Demis Hassabis van DeepMind, AI-pionier Geoffrey Hinton en computerwetenschapper Yoshua Bengio.

De discussies over de impact van kunstmatige intelligentie op de maatschappij zijn opgelaaid na de komst van slimme AI-tools zoals ChatGPT. Geoffrey Hinton, een Brits-Canadese computerwetenschapper die wordt gezien als ‘The godfather of AI’, reageerde op Ng’s uitspraken op X. 

"Andrew Ng beweert dat de theorie dat AI tot het uitsterven van de mens kan leiden, een tech complot is van Big Tech. Maar een feit dat niet strookt met deze complottheorie is dat ik Google verliet zodat ik vrijuit kon spreken over deze existentiële dreiging."

Zoekt Big Tech afleiding voor problemen als schending van auteursrechten en economische ontwrichting door AI?

AI-wetenschapper Yann LeCun van techreus Meta, die in het verleden samenwerkte met Hinton, heeft de kant van Ng gekozen. "Je helpt zo onbedoeld diegenen die het onderzoek rond AI en de ontwikkeling achter slot en grendel willen zetten en hun bedrijf proberen te beschermen door open source-code en openbaar toegankelijke modellen te verbieden", schreef LeCun op X aan Hinton.

LeCun maakt zich steeds meer zorgen dat regelgeving die bedoeld is om de vermeende existentiële risico's van AI de kop in te drukken, de ontluikende open source-gemeenschap van het vakgebied de das om zou kunnen doen. Hij waarschuwde dat "een klein aantal bedrijven de AI-sector zal beheersen" als hun poging om de regelgeving te beïnvloeden, slaagt.

CEO Meredith Whittaker van messaging app Signal en adviseur van het AI Now Institute gaf aan dat degenen die beweren dat AI een existentieel risico vormt, een "quasi-religieuze ideologie" aanhangen die "losstaat van wetenschappelijk bewijs. Deze ideologie wordt gebruikt door Big Tech om hun producten te promoten/ hun positie te versterken", schreef Whittaker op X. 

Whittaker en anderen beweren dat Big Tech baat heeft bij bangmakerij over hypothetische risico's om de aandacht af te leiden van directe, echte problemen, zoals de schending an auteursrechten door AI-bedrijven en potentiële economische ontwrichting.

LEES OOK: Willen AI-makers echt regulering of gaat het ze ergens anders om?