De Chinese miljardair en internettycoon Jack Ma vindt dat mensen die 72 uur per week werken “gezegend zijn”, maar experts en de werknemers denken daar zelf heel anders over.

Volgens Reuters hebben Ma’s recente uitspraken veel weerstand opgeroepen. Hij beweerde namelijk dat zogenaamde 996-werkweken, waarbij je 6 dagen per week van 9 uur ’s ochtends tot 9 uur ’s avonds werkt, “perfect” zijn voor jonge werknemers.

Hoewel Ma zich uitsprak voor de 996-werkweek, plaatste hij ook een blog waarin hij stelde dat het “onmenselijk” was om iemand tot overwerk te dwingen. Het Chinese arbeidsrecht verbiedt bedrijven om werknemers meer dan 40 uur per week te laten werken zonder overuren-compensatie, maar veel bedrijven laten werknemers contracten teken waarin ze akkoord gaan met flexibele werktijden, aldus The Wall Street Journal.

Veel werknemers zijn het overigens verre van eens met Ma. Een onderzoek van de South Morning China Post onthulde dat veel jonge werknemers weinig thuis zijn en niet genoeg slapen vanwege de lange werkdagen en het forensen. Eerder dit jaar protesteerden ict’ers tegen de 996-werkweek met een zwarte lijst van bedrijven op de website GitHub. Deze bedrijven – inclusief het Alibaba van Jack Ma – zouden een bedrijfscultuur hebben waarin excessief overwerken de norm is.

Hoewel Ma en andere bedrijfsleiders, zoals Elon Musk en Jeff Bezos, pleiten voor lange werkdagen, is de mondiale trend juist dat de werkweken korter worden. In Zweden, bijvoorbeeld, werd in 2017 geëxperimenteerd met een 30-urige werkweek. De bevindingen waren dat werknemers gelukkiger en minder gestrest waren. Een bedrijf in Nieuw Zeeland kwam tot de ontdekking dat werknemers creatiever werden als ze vier dagen per week werkten.

Ook uit de wetenschappelijke hoek komen waarschuwingen tegen lange werkdagen en veel overwerken. Wetenschappers vonden een verband tussen een tekort aan slaap en bepaalde vormen van kanker, gewichtstoename, en een achteruitgang van het geheugen. Japan heeft maatregelen genomen om werknemers te beschermen tegen overwerk, omdat sommige mensen zich letterlijk dood werkten.

Lees meer over werkstress: