• Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is op zoek naar een fles whisky van 5.800 dollar.
  • De fles is in 2019 door de Japanse regering geschonken aan toenmalig minister Mike Pompeo.
  • Pompeo’s advocaat ontkent dat zijn cliënt iets wist van de fles.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken probeert een 5.800 dollar kostende fles whiskey te vinden.

De fles werd in 2019 door de Japanse regering cadeau gedaan aan toenmalig minister Mike Pompeo, blijkt uit een jaarlijks overzicht van het ministerie met alle giften die Amerikaanse topambtenaren hebben ontvangen.

The New York Times ontdekte als eerste dat de exclusieve fles spoorloos is.

In het document staat dat niet zeker is of Pompeo de fles daadwerkelijk in ontvangst heeft genomen. Hij was op reis naar Saoedi-Arabië op 24 juni 2019, de datum waarop de Japanse regering het alcoholische cadeau overhandigde.

“Het ministerie heeft een onderzoek ingesteld naar de kwestie”, staat er in het document.

Verbod op buitenlandse cadeaus

Amerikaanse diplomaten mogen cadeaus met een waarde tot 390 dollar (omgerekend 330 euro) aannemen zonder dat hier consequenties aan verbonden zijn.

Giften boven dat bedrag moet men inleveren tenzij ervoor betaald wordt. Dan mag de diplomaat of bewindspersoon het cadeau houden. Als daar niet voor gekozen wordt, gaan de cadeaus naar het Nationaal Archief.

Volgens Amerikaans wetgeving mogen overheidsfunctionarissen in principe geen cadeaus aannemen van buitenlandse mogendheden. Dit om beïnvloeding te voorkomen.

Pompeo weet niks van de fles whiskey

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is de gegeven whiskey 5.800 dollar (omgerekend 4.900 euro) waard. William A. Burck, de advocaat van oud-minister Pompeo, zei tegen Insider: “Hij heeft geen idee waar deze fles whiskey zich bevindt.”

Burck voegde toe dat Pompeo zich niet kon herinneren dat hij de fles had ontvangen, en dat hij niet wist dat er een onderzoek naar de verdwenen whiskey loopt.

Volgens de Britse krant The Guardian kreeg Pompeo ook twee vloerkleden van de president van Kazachstan en de minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten. Deze cadeaus hebben een totale waarde van rond de 19.400 dollar (16.400 euro).

Voormalig president Donald Trump en zijn vrouw Melania ontvingen in 2019 voor meer dan 120.000 dollar (101.000 euro) aan van buitenlandse leiders. Daaronder vielen ook drie zelfportretten. Deze portretten zijn meer dan 10.000 dollar (8.500 euro) waard.

LEES OOK: Donald Trump noemde bondskanselier Angela Merkel ‘that bitch’ tijdens een vergadering in de Oval Office, aldus een nieuw boek