• De voormalige Amerikaanse president Donald Trump noemde de Duitse bondskanselier ooit een “bitch”, volgens een nieuw boek.
  • Ook zou hij “Ik ken de fucking krauts” hebben gezegd tijdens een vergadering in de Oval Office over de Amerikaanse relatie met Duitsland.
  • De anekdote komt uit het boek ‘I Alone Can Fix It’ van twee journalisten van de Washington Post, dat binnenkort verschijnt.

Op 20 juli verschijnt een nieuw boek over het laatste jaar van Donald Trump in het Witte Huis, getiteld I Alone Can Fix It: Donald J. Trump’s Catastrophic Final Year.

Het boek is geschreven door Carol D. Leonnig en Philip Rucker, twee journalisten van de Washington Post, en bevat enkele sappige onthullingen over de voormalige Amerikaanse president.

Zo zou Trump de Duitse bondskanselier Angela Merkel een “bitch” hebben genoemd tijdens een vergadering in de Oval Office over de NAVO en de Amerikaanse relatie met Duitsland, blijkt uit een voorpublicatie op CNN.com.

“That bitch Merkel”, zou Trump naar verluidt hebben gezegd tegen zijn adviseurs.

De oud-president gebruikte ook een denigrerende term voor Duitse soldaten tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog, aldus het boek.

"Ik ken de fucking krauts", zei Trump volgens ingewijden. 'Krauts' komt van Sauerkraut, oftewel zuurkool, dat als een typisch Duits gerecht wordt gezien. In Amerikaans-Engels is dat een scheldwoord voor een Duitser, vergelijkbaar met het Nederlandse 'moffen'.

"Ik ben grootgebracht door de grootste kraut van allemaal", zei Trump, terwijl hij wees naar een ingelijste foto van zijn vader op de tafel, aldus de anekdote in het boek.

Zijn vader, Fred Trump, was de zoon van een Duitse immigrant die op zijn 16e naar de Verenigde Staten emigreerde.

Lees meer: De opa van Donald Trump was een Duitse immigrant die in 1885 naar New York kwam: zo bouwde de familie Trump in 4 generaties een miljardenimperium

Een woordvoerder van Trump ontkent tegenover de twee journalisten dat de oud-president de uitspraken heeft gedaan. De zegspersoon kon niet direct reageren op vragen van Insider.

De Washington Post-journalisten spraken ruim twee uur met Trump voor het boek en ondervroegen zo'n 140 bronnen. Trump heeft na zijn vertrek uit het Witte Huis een hoop interviews gegeven over zijn laatste jaar als president, maar hij was het niet altijd eens met de verslaggeving daarover. Sommige scoops zijn niet waar, claimt hij.

Trump en Merkel hadden een moeizame verhouding

Vanaf het begin was de relatie tussen Trump en Merkel moeizaam. De Amerikaanse president uitte herhaaldelijk kritiek op de NAVO en de aangesloten lidstaten. Die zouden volgens Trump financieel te weinig bijdragen aan de alliantie. Hij zinspeelde meerdere keren op een vertrek. Dat leidde tot spanningen met Duitsland.

Lees ook: 11 foto’s die laten zien hoe close Merkel was met Obama en hoe anders dat nu is met Trump

Na Trumps eerste NAVO- en G7-bijeenkomsten in 2017 zei Merkel dat Europa zijn lot in eigen handen moet nemen.

"De tijden dat we volledig op anderen konden rekenen zijn echt voorbij. Dat heb ik de afgelopen paar dagen wel ervaren", aldus Merkel, die Trump niet bij naam noemde. "We moeten ons als Europeanen realiseren dat we zelf moeten vechten voor onze toekomst."

Bestorming van het Capitool

Ook tijdens de rest van zijn presidentschap bleef Trump op gespannen voet staan met Merkel. De Duitse bondskanselier hekelde Trump, nadat hij zijn aanhangers aanmoedigde om op 6 januari het Capitool te bestormen. Daarbij kwamen vijf mensen om het leven.

Merkel was naar eigen zeggen "triest en boos" door de situatie. Ook betreurde ze het dat Trump zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen van november 2020 niet wilde erkennen en dat hij de twijfels over de verkiezingen heeft aangewakkerd.

"Een basisregel van democratie is: na verkiezingen zijn er winnaars en verliezers. Beiden moeten hun rol met waardigheid en verantwoordelijkheidsgevoel vervullen, zodat democratie zelf de winnaar blijft", aldus Merkel.

Merkel neemt in september na zestien jaar afscheid als bondskanselier. Donderdag bracht ze een bezoek aan de huidige president Joe Biden in het Witte Huis. Beide leiders bleven het oneens over het omstreden Nord Stream 2-project, een pijplijn die gas direct van Rusland naar Duitsland zal leveren.

Lees meer over Donald Trump: