Topman Kees van Dijkhuizen van ABN Amro verlaat de bank. Zijn huidige termijn duurt tot 12 april volgend jaar en hij wil die termijn niet verlengen.

In een verklaring van de bank zegt Van Dijkhuizen: ”Voor de komende tijd ben ik volledig gecommitteerd om de strategie en purpose van de bank samen met de medewerkers en klanten verder te versnellen om daarna met alle vertrouwen het stokje door te geven.”

Voorzitter Tom de Swaan van de raad van commissarissen zegt trots te zijn op de resultaten die Van Dijkhuizen bereikte. ”De bank staat er goed voor en is op koers om de financiële doelstellingen te halen. We kijken ernaar uit om de goede samenwerking voort te zetten en om de komende tijd verdere stappen te maken.”

Van Dijkhuizen werd in 2013 financieel directeur bij ABN en trad drie jaar later aan als topman. Daarvoor was hij financieel verantwoordelijk voor de Haagse zakenbank NIBC. Hij werkte eerder op verschillende posten bij de ministeries van Financiën en Economische Zaken.

De opvolger van Van Dijkhuizen hoeft niet per se vanuit ABN te komen. De raad van commissarissen gaat binnen en buiten de bank op zoek.

‘ING bezorgd om eigen toptalent’

Bij ING zijn ze er niet helemaal gerust op dat de headhunters van ABN Amro het zullen nalaten om een ING-topper weg te kapen, nu de hoogste positie bij ABN Amro vrijkomt.

Steven van Rijswijk is een van de grootste talenten van ING. De huidige risicodirecteur van de ‘oranje’ bank wordt nu al gezien als een van de topkandidaten als de huidige bestuursvoorzitter Ralph Hamers zou vertrekken.

Maar er zijn mogelijk kapers op de kust, schreef De Telegraaf zaterdag. Zakenbankier Van Rijswijk is met zijn 49 jaar een perfecte kandidaat om Van Dijkhuizen bij ABN Amro op te volgen.

Of ABN Amro, dat volgens De Telegraaf voor de zoektocht de hulp van headhunters Russell Reynolds en Egon Zehnder heeft ingeroepen, zijn pijlen ook daadwerkelijk op Van Rijswijk heeft gericht is niet bekend. Maar bij ING zijn ze naar verluidt doodsbang voor een vertrek van hun kroonprins.

En niet zonder reden. In 2015 zag ING financieel directeur Bas Brouwers vertrekken naar Rabobank en een jaar later maakte ING’er Bart Leurs dezelfde overstap. Daarom zou de bank nu al een signaal aan de concurrentie hebben afgegeven om Van Rijswijk niet te benaderen.

Overigens zingen er volgens De Telegraaf op dit moment vooral externe namen rond als opvolger van Van Dijkhuizen. Zo worden Paulus de Wilt (NIBC), Karl Guha (Van Lanschot Kempen), Joop Wijn (Adyen), Jeroen Drost (SHV) en Jan de Ruiter (Volker Wessels) genoemd als mogelijke kandidaten voor de CEO-positie.

Lees meer: