The Ocean Cleanup heeft sinds de eerste vangst in 2019 nu een totaalgewicht van 10 miljoen kilo plastic uit oceanen en rivieren verwijderd. De organisatie van Nederlander Boyan Slat heeft schoonmaakacties gehouden tegen de plasticsoep in een deel van de Grote Oceaan en in rivieren in acht landen.

Daardoor is een hoeveelheid aan plastic vergelijkbaar met het gewicht van de Eiffeltoren uit het water verwijderd, meldt de organisatie maandag.

Opvissen plastic door The Ocean Cleanup begint serieus te worden

De mijlpaal is voor de organisatie een aanmoediging om verder te leren, verbeteren en innoveren om de plasticvervuiling tegen te gaan. Hierbij is het essentieel om maximaal gebruik te maken van data, technologie en wetenschappelijke kennis, aldus The Ocean Cleanup.

Want dat is hoe “na veel moeilijke jaren van vallen en opstaan” het werk van de organisatie “zijn vruchten begint af te werpen”, aldus Slat.

Maandag, op de internationale Dag van de Aarde, is de organisatie aanwezig op een internationaal congres in het Canadese Ottawa. Tijdens dit congres wordt gesproken over een wereldwijd verdrag tegen plasticvervuiling. The Ocean Cleanup zal bij beleidsmakers aandringen op ambitieuze afspraken en wereldwijde samenwerking om plastic in alle stadia van de levenscyclus aan te pakken en vervuiling in het water te voorkomen.

LEES OOK: The Ocean Cleanup verkoopt een zonnebril van oceaanplastic – met een prijskaartje van €199