Pieter van der Does is over een ding altijd hartstikke duidelijk geweest: zijn bedrijf Adyen is niet te koop, benadrukte hij in meerdere interviews. Hij had grootsere plannen met het fintechbedrijf dat hij in 2006 mede oprichtte.

Die plannen zijn uitgekomen. Adyen ging in juni naar de beurs in Amsterdam, waar het hoofdkantoor van de betalingsverwerker is gevestigd. En de koers schoot meteen als een speer omhoog.

De betalingsdienstverlener, die fungeert als schakel tussen webshops en banken, had een introductieprijs vastgesteld van 240 euro per aandeel. Maar sinds de beursgang is het aandeel niet onder de 400 euro gezakt, met een piek van ruim boven de 700 euro.

Adyen is een zogenoemde payment service provider: internetbedrijven kunnen door de dienst van Adyen te gebruiken in een klap verschillende betaalmethodes zoals iDeal, Paypal of creditcard aanbieden. Ook filtert Adyen op frauduleuze transacties. Onder meer Facebook, Uber, Spotify en Netflix zijn klant.

Dat allemaal onder leiding van Pieter van de Does, de afgestudeerd econoom die in 1969 werd geboren in Amstelveen. Hij opereert net als zijn betaalverwerker het liefst op de achtergrond.

Vijf dingen die je moet weten over de man achter één van de grootste beursgangen in Nederland dit jaar.


1. Van der Does heeft eerder een betaalbedrijf opgericht en verkocht

pieter van der does adyen

Bibit, zo heet de voorloper van Adyen. Van der Does richt deze betalingsdienst in 1997 op, samen met drie compagnons. Bibit handelt elektronische betalingen af via internet en is daarmee een van de eerste bedrijven die zich hierin specialiseert.

"Ze hebben de weg gewezen naar slimme internetkassaoplossingen", aldus betalingsexpert Simon Lelieveldt tegen het Financieele Dagblad. "Het was de eerste keer dat banken op ict gebied uitgedaagd werden."

In 2004 verkopen de ondernemers de dienst aan Royal Bank of Scotland voor 90 miljoen euro. Twee jaar later richt Van der Does Adyen op, samen met Joost en Arnout Schuijff uit de Bibit-tijd. Leuk weetje: 'adyen' betekent 'nogmaals' in de Surinaamse taal Sranantongo.


2. Hij is een klimmer

Van der Does heeft bergbeklimmen als hobby, al komt hij daar sinds hij vader is geworden niet meer aan toe. Hij stond boven op hoge bergen in de Alpen, Wales en in het Argentijnse Patagonië. "Je leert er zo veel van als je op je eigen krachten bent aangewezen en vooral hoe je met je zwakheden tegenover de machtige natuur moet leren omgaan", zei hij in 2014 tegenover Intermediair.


3. Hij is van adel

_MG_0522x.jpg

Jonkheer Pieter Willem van der Does, zo luidt de volledige naam van de Adyen-CEO. Hij behoort tot het adellijke geslacht Van der Does, dat teruggaat tot 1815.


4. Van der Does is honderden miljoenen waard

Sinds 2015, nadat investeringsfonds Iconiq Capital een megabedrag in Adyen stopte, staat Van der Does in de Quote 500. Maar na de beursgang van Adyen maakt hij een flinke sprong. Van der Does schuift in 2018 op naar plek 32 op de rijkenlijst, een positie die hij in 2019 behoudt. Het zakenblad schat zijn vermogen op 1 miljard euro.

Ook andere Adyen-aandeelhouders zijn hoog op de lijst te vinden. Mede-oprichter Arnout Schuijff is goed voor plek 22, met een geschat vermogen van 1,3 miljard euro. Verder staan John Caspers (975 miljoen euro), Hans Wackwitz (925 miljoen euro), Joost Schuijff (835 miljoen euro), Mabel van Oranje (290 miljoen euro), Roelant Prins (270 miljoen euro) en Ingo Uytdehaage (225 miljoen euro) in de rijkenlijst.


5. Hij wil niet verkassen naar Silicon Valley

Adyen heeft kantoren in veertien landen, maar de hoofdvestiging staat in Amsterdam. En dat blijft ook zo, als het aan Van der Does ligt.

"Geef mij Europa maar, en Amsterdam", zei hij tegen Intermediair. "In Amerika zijn ze heel goed in de perfecte voorkant bouwen. Het ziet er allemaal geweldig uit vaak, maar hier werkt het systeem beter. De niet-sexy kant van innovatie komt hier beter van de grond."

LEES OOK: 7 dingen die je misschien niet weet over HEMA-koper Marcel Boekhoorn