Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Een 77-jarige ondernemer heeft mogelijk de sleutel voor flinke groei in elektrische auto’s gevonden

De 77-jarige Turks-Amerikaanse wetenschapper en ondernemer Kenan Sahin heeft een uitvinding gedaan waardoor er veel minder kobalt nodig is voor het produceren van accu’s voor elektrische auto’s. Kobalt is schaars en de prijzen zijn de afgelopen jaren geëxplodeerd, omdat er met de verwachte snelle groei van de markt voor elektrische auto’s een enorme stijging van de vraag wordt verwacht.

Maar de nieuwe vinding GEMX van Sahin, zorgt er volgens persbureau Bloomberg voor dat er in een batterij voor een elektrische auto nog maar 4 procent kobalt nodig is in plaats van 20 procent. Problematisch is momenteel ook dat de wereld sterk afhankelijk is van kobaltmijnen in de Democratische Republiek Congo, waar de arbeidscondities zacht gezegd niet ideaal zijn.

2. ‘Tijdelijke minister van Justitie beschermt Donald Trump tegen onderzoek Mueller’

De tijdelijke minister van Justitie Matt Whitaker gaat zich bemoeien met het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat zeggen mensen uit zijn naaste omgeving tegen The Washington Post. Whitaker is de voorlopige vervanger van de woensdag door president Donald Trump ontslagen Jeff Sessions.

3. Woordvoerder Witte Huis deelt ‘fake video’ over ruzie tussen Trump en CNN-verslaggever

Lees ook op Business Insider

De rel tussen Donald Trump en een verslaggever van CNN krijgt nog een staartje. Donderdag twitterde Witte Huis-woordvoerdster Sarah Sanders Huckabee een filmpje van de aanvaring, waarop te zien zou zijn dat CNN-verslaggver Jim Acosta agressief reageert naar de stagiaire die de microfoon van hem af wil pakken.

Maar de video is bewerkt, zegt een producer die de beelden van het Witte Huis vergeleek met die van de Associated Press. Het moment dat Acosta met zijn arm die van de stagiaire raakt is versneld, terwijl de rest van de video is vertraagd om de totale lengte gelijk te laten zijn met die van het AP. Dat is “te precies om een ongeluk te zijn”, aldus de producer.

4. China heeft iets nieuws: een virtuele nieuwslezer die nooit moe wordt

De Chinese staatszender introduceerde deze week hun nieuwste gezicht aan de kijker, of liever gezegd, een bestaand gezicht in een nieuw jasje: de ‘onvermoeibare’ nieuwslezer Qui Hao.  Dit is de virtuele versie een bekende echte verslaggever.

“Niet alleen kan ik 24 uur per dag, 365 dagen per jaar bij je zijn, ik kan ook eindeloos worden gekopieerd naar verschillende plekken om jullie het nieuws te brengen”, luidde de Orwelliaans aandoende boodschap van de robotversie van Hao. Oh. En uiteraard stellen Hao en zijn kopieën ook altijd de juiste vragen, wat wel zo prettig is voor de Chinese overheid.

5. Aanbod nieuwbouw stagneert dramatisch: slecht teken voor huizenmarkt

Hoewel de woningmarkt volledig hersteld lijkt te zijn van de financiële crisis, is de huizenmarkt nog verre van gezond. Het aantal nieuwbouwwoningen dat op de markt komt neemt namelijk af, blijkt uit de Monitor Koopwoningmarkt van de TU Delft.

Tot het derde kwartaal van 2017 groeide de nieuwbouwmarkt steeds, al kon deze toen ook al niet de grote vraag naar woningen bijbenen. Maar sinds het einde van 2017 daalt het aanbod van nieuwbouwwoningen. Mede hierdoor houdt de krapte op de woningmarkt aan, waardoor prijzen extreem stijgen.

6. Beleggers moet veiligheidsgordels omdoen voor 2019, waarschuwt Robeco

Beleggers moet in 2019 serieus rekening houden met risico’s zoals de Brexit, de spanningen rond de financiële gezondheid van Italië, de handelsoorlog tussen de VS en China, de kans op oververhitting van de Amerikaanse economie en mogelijke renteverhogingen van centrale banken. Dat stelde vermogensbeheerder Robeco donderdag in de vooruitblik op het nieuwe beursjaar.

“De aandelenkoersen gaan vermoedelijk eerst omhoog, voordat de echte onrust ontstaat”, zei Jeroen Blokland, portefeuillemanager van de Multi Asset Fondsen van Robeco. Lees meer details op finanzen.nl.

7. FIOD wil dat banken meer crimineel geld ‘uit het systeem peuteren’

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) is nieuwe witwaspraktijken op het spoor en zou zomaar bij banken kunnen uitkomen, meldt het Financieele Dagblad. Volgens FIOD-directeur Hans van der Vlist moeten banken hun rol als poortwachter serieuzer nemen, door alerter te zijn op verdachte transacties en die actief te melden.

Banken moeten wat extra’s doen om criminele geldstromen ‘uit hun systeem te peuteren’. Uit een studie van de Universiteit Utrecht blijkt dat in Nederland tenminste 16 miljard euro aan crimineel geld wordt witgewassen.

8. Eerste grote zorgverzekeraar verhoogt premie met minder dan tientje per maand

CZ maakte vrijdag als eerste van de vier grote zorgverzekeraars zijn premie bekend voor de basisverzekering in 2019. De andere drie volgen uiterlijk 12 november, dat zijn: Achmea (onder meer Zilveren Kruis), VGZ (onder meer Univé) en Menzis (onder meer Hema zorgverzekeringen)

De premie van de basisverzekering van CZ stijgt met 8,55 euro per maand en komt daarmee uit op 124,80 euro. Dit is iets minder dan de stijging van een tientje per maand waar het kabinet Rutte 3 rekening mee houdt. CZ tekent wel aan dat de stijging van de zorgpremie beperkt blijft, omdat de zorgverzekeraar een deel van zijn financiële reserves inzet om de kosten te dekken.

9. Brexit-onderhandeling nog muurvast: EU wil grens in Ierse Zee

Het Verenigd Koninkrijk en de EU komen momenteel geen millimeter tot elkaar, nu er nog altijd geen akkoord over de landsgrens tussen Ierland en Noord-Ierland.

De EU zou nog steeds overwegen een douane-unie in te stellen in de Ierse Zee tussen Noord-Ierland en het hoofdeiland van het VK, waardoor Noord-Ierland deel blijft uitmaken van de interne markt en de landsgrens met Ierland open blijft. Dat blijkt uit een brief van premier Theresa May aan de Noord-Ierse Democratic Unionist Party, de partij die haar regering steunt. Partijleider Arlene Foster zei dat door de brief “de alarmbellen afgaan” en dat May een opgedeeld VK nooit zou accepteren.

10. Rolstoel van Stephen Hawking geveild voor 340.000 euro

Een gemotoriseerde rolstoel uit 1988 van de in maart overleden Britse natuurkundige Stephen Hawking heeft bij een online veiling 340.000 euro opgeleverd. Veilinghuis Christie’s zegt dat de rolstoel tussen de 10.000 en 15.000 euro had moeten opbrengen.

Zijn proefschrift uit 1965 over de oorsprong van het heelal leverde nog meer op: 670.000 euro. Ruim drie keer zoveel als vooraf werd verwacht. Hawking leed aan de spierziekte ALS en heeft tientallen jaren van zijn leven in een rolstoel doorgebracht.

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van donderdag:

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Dit bericht bekijken op Instagram

Potje met poep 💩 - Bill Gates kwam afgelopen dinsdag tijdens de Reinvented Toilet Expo in Beijing met een pot poep op de proppen. De Microsoft-oprichter wilde duidelijk maken dat in zo’n hoopje duizend miljard rotavirusdeeltjes, 20 miljard Shigella-bacteriën en 100.000 parasitaire wormeieren kunnen zitten 👹 Dat is niet alleen bah, maar ook gevaarlijk voor kinderen die hieraan blootgesteld worden in landen waar de sanitaire voorzieningen niet optimaal zijn. Gates wijst op het verband tussen slechte hygiëne en ziekte en sterfte. @billandmelinda investeerde 200 miljoen dollar om het toilet van de toekomst uit te vinden, waarbij het afvalverwerkingssysteem niet langer is aangesloten op het rioleringsnetwerk, zodat het overal gebruikt kan worden. Sommige systemen kunnen zelfs poep omzetten in kunstmest of energie , of recyclen water zodat het schoon genoeg is om te drinken 💧😀 - Foto: @billandmelinda - #billgates #billgatesfoundation #melindagates #microsoft #entrepreneur #hygiene #kak #toilet #wc #innovation #health #gezondheid #people #rich #development #developingcountries #worldhealth #world #charity

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op