De premie van de basisverzekering van CZ stijgt met 8,55 euro per maand en komt daarmee uit op 124,80 euro. Dat is een stijging van 7,4 procent ten opzichte van de premie van vorig jaar.

CZ zegt dat de premie hoger zou uitkomen als die wordt berekend op basis van de werkelijke kosten. ,,Maar door de inzet van 97 miljoen euro uit de reserves, kan CZ een premie aanbieden die 2,75 euro per maand onder de kostprijs ligt.”

CZ is de eerste van de vier grote zorgverzekeraars die zijn premie bekendmaakt. De andere drie volgen uiterlijk 12 november, dat zijn: Achmea (onder meer Zilveren Kruis), VGZ (onder meer Univé) en Menzis (onder meer Hema zorgverzekeringen)

Eerder deze week meldde Nationale-Nederlanden dat de premie voor zijn basisverzekering voor volgend jaar met 9,02 euro (7,5 procent) omhoog gaat tot 128,60 euro per maand. De maandpremie van Ohra komt uit op 116,30 euro. Dat betekent een stijging van 8,34 euro, ofwel 7,7 procent. DSW maakte in september traditiegetrouw als eerste de nieuwe premie bekend. Daar gaat het maandbedrag met 4,50 euro omhoog tot 112 euro.

De tot nu toe bekendgemaakte premies stijgen minder hard dan het ministerie Volksgezondheid in september voorspelde. Dat komt doordat de zorgkosten dit jaar minder hard stijgen dan het ministerie berekende. In de miljoenennota werd uitgegaan van een stijging van een tientje.

Het kabinet voorspelde een premiestijging van ruim 10 euro

Zorgverzekeraars bepalen iedere herfst zelf welke premie ze van hun klanten vragen, maar het kabinet stelt jaarlijks een raming vast. Die komt op 119,33 per maand in 2019, ruim een tientje meer dan nu. Toch gaan mensen met een kleine beurs gaan er haast niet op achteruit, omdat de zorgtoeslag ook stijgt.

De geraamde stijging is geen verrassing. Door de bloeiende economie is bijvoorbeeld het personeel in de gezondheidszorg meer gaan verdienen en kosten ook geneesmiddelen en dergelijke meer. Dat maakt de zorg duurder. De zorgkosten lopen ieder jaar sowieso al wat op door bijvoorbeeld nieuwe behandelingen.

Doordat het kabinet het eigen risico voorlopig niet wil verhogen, gaat de premie wat extra omhoog. Anders hadden zorgverzekeraars immers wat later de portemonnee kunnen trekken en hadden zij minder nadeel ondervonden van de stijgende zorgkosten.

Verder hebben gepensioneerden, zelfstandigen en werkgevers in 2018 wat meer meebetaald aan de zorg dan normaal. Dat wordt komend jaar rechtgetrokken, waardoor premiebetalers wat meer moeten bijdragen. Ten slotte stijgt de premie ook omdat de wijkverpleging tegenwoordig uit de zorgpremie wordt betaald, en daar was de premie nog niet helemaal op berekend.

LEES OOK: Hypotheekrente kiezen: zo groot is het verschil bij aflossingsvrije en annuïtaire hypotheken tussen de laagste en hoogste rentes