De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) gaat achter banken aan die hun geldstromen niet goed controleren.

Volgens directeur Hans van der Vlist is de FIOD nieuwe witwaspraktijken in de financiële sector op het spoor. ,,Als banken hun rol als poortwachter niet goed vervullen, komen we bij hen uit”, waarschuwt hij vrijdag in Het Financieele Dagblad.

Banken moeten volgens hem alerter zijn op de criminele geldstromen die door hun systemen lopen en die ook actief melden. ,,Dan kan het, in combinatie met de stille revolutie in opsporingsmethoden, snel gaan met de aanpak van witwassen. Dan schieten we op.” Van der Vlist zegt echter ,,mixed signalen” te ontvangen of banken hun taken in dit opzicht serieus nemen.

Wet tegen witwassen wordt te weinig nageleefd

Eerder waarschuwde toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) het ministerie van Financiën dat banken de wet die witwassen tegengaat, te weinig naleven.Voor Van der Vlist zou het een goed teken zijn als het aantal meldingen van verdachte transacties door banken omhoog gaat. ‘Als banken wat meer ‘effort’ erin stoppen en zeggen: we gaan gezamenlijk nog wat extra’s doen om die criminele geldstromen uit onze systemen te peuteren’.

Vooralsnog heeft Van der Vlist geen plannen van banken gezien ‘voor een proactieve houding’.

Maandag bleek uit een studie van de Universiteit Utrecht dat in Nederland jaarlijks voor ten minste 16 miljard euro aan crimineel geld wordt witgewassen. Begin september schikte ING in vier witwaszaken voor een recordbedrag van 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie.

LEES OOK: Eerste grote zorgverzekeraar maakt premie bekend – die stijgt met 8,55 euro per maand waar het kabinet uitging van een tientje

Lees ook op Business Insider