Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. We rijden meer kilometers dan ooit – is rekeningrijden toch noodzakelijk?

Nooit eerder werd er zo veel gereden met Nederlandse voertuigen als in 2017. Met personenauto’s, bestelauto’s, zware vrachtvoertuigen en bussen legden we vorig jaar samen 147,6 miljard kilometer af. Dat is bijna 12 procent meer dan vijftien jaar eerder, meldt het CBS.

Hoewel politici het R-woord liever niet noemen, zegt hoogleraar transportbeleid aan de TU Delft donderdag in het Financieele Dagblad dat rekeningrijden wat hem betreft een perfecte oplossing is om de drukte op de wegen te verminderen. “Het is effectiever dan alle andere maatregelen”, zegt hij. “Iedereen die er een beetje verstand van heeft, is voorstander van betalen naar gebruik.”

2. Italiaan wordt belangrijkste toezichthouder op Europese banken

De Europese Centrale Bank (ECB) bepaalt niet alleen het rentebeleid in de eurozone, maar houdt ook toezicht op de grootste banken. Voor deze toezichtstak is de Italiaan Andrea Enria voorgedragen als nieuwe baas. Dat kan interessant worden, mochten de plannen van de Italiaanse regering om fors meer uit te geven leiden tot een financiële crisis in Italië, waar banken door geraakt worden.

3. Voor de rechter: mag je je telefoon bedienen in een zelfrijdende auto?

Dat je je smartphone niet mag bedienen tijdens het rijden is duidelijk, maar hoe zit dat in een zelfrijdende auto? Trendwatcher Vincent Everts kreeg twee boetes voor het vasthouden van zijn mobiele telefoon terwijl zijn Tesla op dat moment zelf reed, met de Autopilot-functie.

Everts diende dan ook een bezwaarschrift in tegen de boete. Hij vindt zelf namelijk niet dat hij op dat moment de bestuurder van de auto was. Donderdagochtend buigt de rechter zich over de kwestie.

4. Trump ontslaat justitieminister Jeff Sessions

De Amerikaanse president Donald Trump heeft justitieminister Jeff Sessions ontslagen. Trump maakte het ontslag van Sessions bekend via Twitter. De verhouding tussen Sessions en Trump was al maanden moeizaam.

De minister trok zich begin vorig jaar terug uit het FBI-onderzoek naar Russische inmenging in de verkiezingen van 2016. Hij wilde elke schijn van partijdigheid voorkomen, verklaarde hij. Trump was niet blij en zei dat hij Sessions nooit zou hebben aangesteld als hij dat had geweten.

5. Trein tussen Amsterdam en Utrecht wordt langer in de spits

Het wordt niet alleen op de weg steeds drukker, maar ook op het spoor - vooral tussen Utrecht en Amsterdam. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven gaat er daarom voor zorgen dat er meer zitplaatsen op dat traject komen.

Door het station Nijmegen aan te passen, kan de NS tussen Nijmegen en Schiphol met langere treinen gaan rijden, waardoor er op de drukste momenten straks 20 procent extra zitplaatsen beschikbaar zijn.

6. Reisbureau srprs.me haalt bijna 9 ton op met crowdfunding

Vandaag rondt online reisbureau srprs.me zijn crowdfunding af. Oprichter en CEO Raymond Klompsma heeft er op het moment van schrijven nog net geen 900.000 euro mee opgehaald, ruim boven zijn originele doel van 700.000 euro.

Het geld wil hij deels gebruiken om het boekingsproces van de reizen verder te automatiseren. Op dit moment worden alle reizen namelijk nog met de hand geboekt, een klusje van ongeveer een uur per klant.

Maar daar ligt ook meteen het risico voor de investeerders: als het Klompsma niet lukt om verder te automatiseren, kan hij de kosten niet naar beneden brengen en moet hij volgend jaar weer op zoek.

Lees hier op Business Insider over de risico's voor beleggers van de crowdfunding van srprs.me.

7. Supermarkten stunten weer volop met vlees, zegt Wakker Dier

Nederlandse supermarkten zijn fors meer gaan stunten met goedkoop kippen-, rund- en varkensvlees, blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. Het aantal vleesaanbiedingen in supermarktfolders sinds 2015 met 28 procent gestegen. "Minder vlees eten is hard nodig. Dat juist de marktleiders hiervoor geen verantwoordelijkheid nemen is schandalig", aldus de dierenwelzijnsorganisatie.

8. ABN Amro berispt door ECB om geruzie in de top

Het is een beetje gezeur achteraf, maar ABN Amro krijgt ook van de Europese Centrale Bank kritiek op het gerommel in de top bij het zoeken naar een opvolger van Gerrit Zalm als topman. Dat werd uiteindelijk Kees van Dijkhuizen, maar de zoektocht leidde tot een bestuurscrisis, met het vertrek van president-commissaris Olga Zoutendijk als gevolg.

De relaties in de top "waren niet zoals ze moeten zijn", erkent de nieuwe president-commissaris Tom de Swaan tegenover het FD.

9. Niet alleen zzp'ers, maar ook de KVK zelf wil af van hinderlijke verkooppraktijken

Ondernemers met een KVK-inschrijving worden doorlopend benaderd door allerlei bedrijven. Ze worden gebeld, gemaild en krijgen ongevraagde post - en dat zijn ze beu.

De KVK lijkt eindelijk naar die kritiek te luisteren en wil nu de overlast van ongevraagde commerciële benadering tegengaan. Telefoonnummers van zzp'ers zijn bijvoorbeeld binnenkort niet meer online te vinden. De KVK onderzoekt nog andere manieren om gegevens van bedrijven wat af te schermen.

 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van dinsdag:

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Dit bericht bekijken op Instagram

Potje met poep 💩 - Bill Gates kwam afgelopen dinsdag tijdens de Reinvented Toilet Expo in Beijing met een pot poep op de proppen. De Microsoft-oprichter wilde duidelijk maken dat in zo’n hoopje duizend miljard rotavirusdeeltjes, 20 miljard Shigella-bacteriën en 100.000 parasitaire wormeieren kunnen zitten 👹 Dat is niet alleen bah, maar ook gevaarlijk voor kinderen die hieraan blootgesteld worden in landen waar de sanitaire voorzieningen niet optimaal zijn. Gates wijst op het verband tussen slechte hygiëne en ziekte en sterfte. @billandmelinda investeerde 200 miljoen dollar om het toilet van de toekomst uit te vinden, waarbij het afvalverwerkingssysteem niet langer is aangesloten op het rioleringsnetwerk, zodat het overal gebruikt kan worden. Sommige systemen kunnen zelfs poep omzetten in kunstmest of energie , of recyclen water zodat het schoon genoeg is om te drinken 💧😀 - Foto: @billandmelinda - #billgates #billgatesfoundation #melindagates #microsoft #entrepreneur #hygiene #kak #toilet #wc #innovation #health #gezondheid #people #rich #development #developingcountries #worldhealth #world #charity

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op