Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Huurprijzen knallen omhoog in steden als Almere en Haarlem

Huurprijzen op de vrije markt laten een vergelijkbare trend zien in vergelijking met de huizenprijzen op de markt voor kopers: vooral in randgemeenten net buiten grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam stijgen de prijzen nog fors.

Zo nam de gemiddelde huurprijs per vierkante meter in Haarlem toe met 11,2 procent in het eerste kwartaal van dit jaar en in Almere schoot de gemiddelde huurprijs met 15,2 procent omhoog. Voor honderd vierkante meter betaal je in Almere gemiddeld 1.378 euro per maand.

2. Er komt een nieuwe compensatieregeling voor huizenbezitters in Groningen

Alle huiseigenaren in het Groningse aardbevingsgebied kunnen vanaf volgend jaar waarschijnlijk aanspraak maken op een nieuwe regeling ter compensatie van de waardedaling die woningen. De vergoeding kan oplopen tot meer dan 10 procent van de WOZ-waarde en zal per postcodegebied worden berekend.

De nieuwe regeling komt in plaats van de oude waarbij huiseigenaren alleen een vergoeding kunnen claimen bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) als ze hun huis verkopen, schrijft minister Eric Wiebes van Economische Zaken aan de Tweede Kamer.

Lees ook op Business Insider

De eigenaren hoeven ook niet niet langer zaken te doen met de NAM, maar kunnen hun verzoek om schadevergoeding indienen bij het onafhankelijke Instituut Mijnbouwschade Groningen. De kosten van de toegekende vergoedingen worden daarna wel verhaald op de NAM.

3. Magioni-oprichter Manon van Essen verkoopt meerderheid bedrijf aan Dr. Oetker

Goed nieuws voor Manon van Essen, oprichter van Magioni: ze verkoopt de meerderheid van haar bedrijf, dat kant-en-klare groentepizza’s maakt, aan voedingsgigant Dr. Oetker. Magioni kondigde de deal dinsdag aan, maar gaf geen details over de prijs.

In een persverklaring zegt Van Essen: “Van start-up naar scale-up gaat niet zonder slag of stoot. Wij waren op zoek naar een professionaliseringsslag om onze internationale ambities waar te maken.” Van Essen zegt onafhankelijk en op eigen verantwoordelijkheid te kunnen blijven werken. “Als aandeelhouder blijf ik kapitein op het schip en heb ik voldoende slagkracht om de internationale ambities waar te maken.”

4. Aandeelhouders houden bestuur ING persoonlijk verantwoordelijk voor witwasaffaire

Een opmerkelijk actie van aandeelhouders van grootbank ING woensdag tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Het bestuur van ING kreeg geen ‘decharge’. Dit betekent dat de bestuurders persoonlijk verantwoordelijk blijven voor wat er het afgelopen jaar is gebeurd. Ofwel: de schikking van 775 miljoen euro vanwege een witwasaffaire kan nog juridische gevolgen krijgen voor de ING-top.

5. Ook Theo Hiddema krijgt mogelijk te veel onkosten vergoed

Kamerlid Theo Hiddema ontvangt een verblijfskostenvergoeding van ruim 24.000 euro per jaar, omdat hij op papier in Maastricht woont. Maar volgens de Volkskrant verblijft de politicus van Forum voor Democratie vooral in Amsterdam. Hij zou daarom recht hebben op ‘slechts’ 17.000 euro aan vergoeding. Hiddema zegt tegen de krant “geen benul” te hebben gehad van de regeling. Gisteren kwam PVV-Kamerlid Dion Graus in opspraak vanwege eenzelfde vergrijp.

6. Blokker verkoopt huishoudketen Marskramer aan eigenaar AKO en HP/De Tijd

Blokker Holding verkoopt huishoudketen Marskramer aan Audax Groep. Dat bedrijf is bekend van onder meer winkels als AKO en geeft bladen als Vriendin en HP/De Tijd uit. Daarnaast heeft Audax zijn eigen distributienetwerk. Hoeveel Audax betaalt voor Marskramer is niet bekendgemaakt.

Audax denkt met de overname van Marskramer zijn positie op het gebied van logistiek, distributie en inkoop te kunnen verbeteren, laat topman Casper de Nooijer weten. Speelgoed en huishoudelijke producten kunnen mogelijk ook verkocht worden in de huidige 700 winkels van de ketens van Audax. Dat zijn naast AKO en The Read Shop ook Vivánt en Tabaronde. Blokker Holding wil zich ondertussen volledig richten op de ketens Blokker en Big Bazar.

7. Theresa May zet in op Brexit vóór Europese parlementsverkiezingen

Theresa May doet opnieuw een wanhopige poging om de weg vrij te maken voor haar Brexit-deal die keer op keer is weggestemd in het Britse parlement. Dit keer wil de Britse premier een wetsvoorstel in stemming brengen dat het voor de Britten mogelijk maakt om de EU voor de verkiezingen van het Europees Parlement op 23 mei te verlaten, schrijft Financial Times.

Als het Lagerhuis voor stemt, kunnen zowel de Britten als de EU een terugtrekkingsovereenkomst goedkeuren en kan de Brexit een feit zijn voor 1 juli, voordat het Europees Parlement zitting neemt. Mocht het het Lagerhuis niet akkoord gaan, dan kan het wetsvoorstel deze termijn niet opnieuw in stemming worden gebracht.

8. Hamsteren voor Brexit pakt goed uit voor Coca-Cola

De stemming op Amerikaanse beurzen is opperbest, nu kwartaalcijfers van grote bedrijven goed lijken uit te pakken. Woensdag bereikte de brede S&P 500-index een nieuwe record op 2.933,68 punten. Onder meer Coca-Cola kende een sterke start van het jaar. Dat kwam mede doordat er in het Verenigd Koninkrijk flinke voorraden zijn aangelegd, uit vrees voor een chaotische Brexit.

9. Amerikanen zijn laaiend enthousiast: de Stroopwafel McFlurry wordt vanaf deze zomer in de VS verkocht

Ga je op vakantie naar de Verenigde Staten? Dan hoef je geen afscheid meer te nemen van je favoriete McFlurry van de McDonald’s. De Stroopwafel McFlurry wordt vanaf deze zomer namelijk ook bij Amerikaanse vestigingen van de fastfoodgigant verkocht, zodat ook Amerikanen van het softijs met stukjes stroopwafel kunnen genieten. En ze kunnen niet wachten: “Stroopwafel McFlurry sounds divine”, zegt een Amerikaan op Twitter.

10. Familievete: de zus van Boris Johnson is kandidaat voor anti-Brexit-partij

Echt gezellig zal het niet worden aan de kerstdis van Boris Johnson en zijn familie: de zus van de oer-Brexitman, Rachel Johnson, heeft zich voor de Europese verkiezingen namelijk verkiesbaar gesteld voor de nieuwe partij Change UK. Die partij is opgericht door parlementariërs die zich niet meer thuisvoelden bij Labour of de Conservatieven, en is juist voor Europa en tegen de Brexit.

Ook de broer van Boris Johson, Jo Johnson, is politiek betrokken. In november 2018 stapte hij op als onderminister van Transport. Hij stemde in 2016 tegen de Brexit en wil een tweede referendum over het Britse vertrek, iets waar zijn broer zich niet in kan vinden.
 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van dinsdag:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Dit bericht bekijken op Instagram

Slapen is belangrijker dan goed eten of bewegen. Dat claimt slaapexpert @floriswouterson. Hij leest al jaren alle wetenschappelijke onderzoeken over de optimale slaap en coacht atleten en topmanagers. Zijn boek 'Superslapen' verscheen in september 2018 en werd een bestseller. · De gevolgen van slecht slapen worden volgens Wouterson sterk onderschat, zegt hij tegen @businessinsidernl. "Vermoeidheid, prikkelbaarheid, concentratieverlies, vergeetachtigheid. Het werkt tegen je in je werk en in je relaties. De kans op blessures of ongelukken neemt ook met 40% toe." · De langetermijneffecten van slecht slapen kunnen ook heftig zijn. Depressie en een burn-out liggen op de loer als je niet tot rust komt. · Wat kun je doen om beter te slapen? Kies voor gezond eten en wees voorzichtig met koolhydraten, suiker en alcohol, stelt Wouterson: "Goede nachtrust begint op je bord." · Ook zegt de slaapcoach dat een mediadieet rust kan brengen: leg in de avond ook je smartphone weg, een paar uur vóór je gaat slapen.· Benieuwd naar meer slaaptips? Check dan ons interview met Wouterson via de link in de bio. Dan lees je ook zijn tip voor de perfecte powernap. · #slaap #slapen #slaapadvies #slaapproblemen #slaapcoaching #slaaptekort #superslaper #floriswouterson #sleep #sleepbetter #sleepwell #insomnia #sleeping #productiviteit #nachtrust #burnout #productivity #productivitytips #beterslapen #vermoeidheid #concentratie #gezondheid #health #fitness

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op