Huurprijzen op de vrije markt laten een vergelijkbare trend zien in vergelijking met de huizenprijzen op de markt voor kopers: vooral in randgemeenten net buiten grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam stijgen de prijzen nog fors.

De huurprijzen in de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw omhooggegaan met gemiddeld 4,9 procent. Dat is dezelfde stijging als in het vierde kwartaal van 2018, meldt verhuurbemiddelaar Pararius.

Nieuwe huurders betalen nu gemiddeld 16,33 euro per vierkante meter per maand. Dus 1.633 euro voor honderd vierkante meter als maandhuur.

Volgens de huurbemiddelaar is er een sterke bevolkingsgroei in de gemeenten in de buurt van de grote steden. Daardoor stijgen in die gemeenten de prijzen fors.

Zo nam de gemiddelde prijs per vierkante meter in Haarlem toe met 11,2 procent naar 18,89 euro en in Almere met 15,2 procent naar 13,78 euro. In Schiedam stegen de prijzen met 18,3 procent naar 13,73 euro.

Via onderstaande infographic kun je de huurprijzen per vierkante meter in 33 Nederlandse steden volgen.

In grote steden als Rotterdam, Utrecht en Eindhoven stegen de prijzen harder dan het landelijk gemiddelde, namelijk met ten minste 7,5 procent. Van de vijf grootste steden stegen de prijzen in Eindhoven het hardst, met 9,7 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2018, naar 14,94 euro.

Lees ook op Business Insider

In Amsterdam was de huurprijsstijging in het eerste kwartaal van dit jaar slechts 3,6 procent. Tegelijk ligt de huurprijs per vierkante meter in Nederland nergens zo hoog als in de hoofdstad. Op de vrije markt betaal je gemiddeld 23,38 euro per vierkante meter. Dus voor 100 vierkante meter is dat 2.338 euro per maand.

LEES OOK: Deze grafiek laat ook zien dat de huizenprijs tegen een plafond botst