De gemiddelde huizenprijs lijkt voorlopig te pieken op een niveau van ongeveer 3 ton in het eerste kwartaal van 2019. Opnieuw een teken dat de rek eruit lijkt bij de forse stijgingen van Nederlandse huizenprijzen.

Gemiddeld werden huizen in maart voor 302.845 euro verkocht, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van gegevens van het Kadaster. Dat is het hoogste niveau in de afgelopen twaalf maanden, maar onderstaande grafiek laat zien dat harde stijging er een beetje uit is sinds afgelopen november.

Tussen maart 2018 en november 2018 knalde de gemiddelde huizenprijs omhoog van ongeveer 280 duizend euro tot bijna 298 duizend euro. Sindsdien is er gemiddeld nog zo’n vijfduizend euro bijgekomen.

Kijk je naar de procentuele stijging van huizenprijzen, dan waren woningen in maart 7,7 procent duurder dan een jaar eerder. Hierbij baseert het CBS zich op de prijsindex van bestaande koopwoningen, waarbij de prijsontwikkeling is gecorrigeerd voor de frequentie van de verkoop van type woningen.

Vergeleken met een jaar eerder stegen huizenprijzen met respectievelijk 8,7 procent, 7,5 procent en 7,7 procent in januari, februari en maart van dit jaar. Maar ten opzichte van een maand eerder ging het om een plus van 1,8 procent in januari, een min van 0,1 procent in februari en een plusje van 0,4 procent in maart.

Het aantal huizen dat in de eerste drie maanden van 2019 werd verkocht, daalde volgens het CBS op jaarbasis met 9 procent tot 47.431.

De cijfers van het CBS/Kadaster kunnen overigens verschillen van de prijzen die makelaarsclub NVM op kwartaalbasis publiceert. Dat komt doordat de cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de voorlopige contracten van door NVM-makelaars verkochte woningen en het CBS en het Kadaster de prijsontwikkeling meten van alle bestaande koopwoningen in Nederland en gebruikmaken van de akten die bij het Kadaster worden geregistreerd.

LEES OOK: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt – in ruim de helft van de regio’s dalen prijzen sinds eind 2018