Winkels hebben hun omzet in juni met 6 procent zien stijgen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dat is niet alleen omdat de coronamaatregelen zijn versoepeld. De detailhandel boekte ook een hogere omzet dan in juni 2019.

Ook supermarkten, die vorig jaar al een bovengemiddeld hoge omzet draaiden, haalden een 0,1 procent hogere omzet.

Nederlandse winkeliers hebben in juni de omzet weer verder zien aantrekken. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) groeide de omzet met ruim 6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dat is natuurlijk niet helemaal een eerlijke vergelijking omdat we vorig jaar juni net een beetje uit de heftigste coronamaatregelen kwamen, waar onder anderen winkeliers de dupe van waren. Maar de cijfers zijn ook positief als je kijkt naar de periode vóór de pandemie. Vergeleken met de cijfers van juni 2019 groeide de omzet van de detailhandel met bijna 17 procent.

Vooral verkopers van kleding, schoenen en lederwaren boerden vorige maand goed. Ze draaiden voor de vierde maand achtereen een hogere omzet dan een jaar eerder, waarbij de omzet ook hoger ligt dan die van 2019. Speciaalzaken, meubelzaken, doe-het-zelfzaken, winkels in recreatieartikelen en drogisterijen deden ook mee in het lijstje van retailers die afgelopen juni een hogere omzet draaiden dan in dezelfde periode in 2020 en 2019.

Bron: CBS
Bron: CBS

Online-omzet van fysieke winkel 20 procent hoger

Alleen elektronica- en witgoedverkopers verkochten minder dan dezelfde periode vorig jaar, maar wisten toch een hogere omzet dan in 2019 neer te zetten.

Lees ook: Minder huurkorting voor winkeliers die zijn getroffen door de coronacrisis en ook online verkopen – dat laatste telt volgens de rechter namelijk ook mee als omzet

Zelfs supermarkten -waar de omzet vorig juni bovengemiddeld hard steeg door het hamstergedrag van boodschappend Nederland- wisten met een kleine plus van 0,1 procent weer meer omzet te boeken.

Daarnaast lijkt het erop dat de coronapandemie ervoor gezorgd heeft dat mensen het online shoppen nu echt ontdekt en omarmd hebben. De online-omzet van de detailhandel met een fysieke winkel lag vorige maand maar liefst 20 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Online-only webwinkels zagen een stijging van 15 procent in de omzet.

Lees meer over retail: