• Voor winkeliers en andere huurders van zakelijk vastgoed wordt het spannend wat er gaat gebeuren met de huren de komende maanden.
  • Door de torenhoge inflatie kunnen verhuurders de huurprijzen flink opschroeven, maar brancheorganisatie INretail hoopt op coulance.
  • Als winkelhuren tot 10 procent stijgen, zou dat een nieuwe klap betekenen voor de detailhandel.
  • Lees ook: Duizenden winkeliers dreigen failliet te gaan, waarschuwt brancheorganisatie INretail

Huurverhogingen vinden vaak per 1 juli plaats en daarbij kan de inflatie van belang zijn. Voor winkeliers en andere huurders van bedrijfspanden wordt het de komende maanden behoorlijk spannend. Huren zijn doorgaans deels gekoppeld aan de inflatie en die is de afgelopen maanden fors gestegen.

In maart en april van dit jaar lag de inflatie volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dicht tegen de 10 procent aan op jaarbasis. In januari en februari zat de gemiddelde prijsstijging van goederen en diensten boven de 6 procent.

Brancheorganisatie INretail heeft in een brief aan verhuurders gepleit om bij huurverhogingen dit jaar niet te kijken naar de brede consumentenprijsindex van het CBS, maar naar de zogenoemde kerninflatie die de prijzen van energie en voedsel buiten beschouwing laat, zo meldt NRC.

“Winkeliers betalen immers de kostenstijgingen voor energie al bij het verwarmen en verlichten van hun winkel. Een extra huurverhoging die grotendeels wordt veroorzaakt door gestegen energiekosten, zou dus dubbelop zijn”, zegt Marcel Evers van INretail tegen de krant.

Het gebruik van de kerninflatie als maatstaf van huurverhogingen voor winkel- en bedrijfspanden kan veel uitmaken. In de berekeningen van INretail zouden huurverhogingen dan beperkt kunnen blijven tot 3,5 procent in plaats van 10 procent.

Juridisch kunnen verhuurders er waarschijnlijk vrij makkelijk voor kiezen om forse huurverhogingen door te voeren. Voor de detailhandel, die net aan het herstellen is van de coronacrisis, zou dat wel een nieuwe klap betekenen.

LEES OOK: Olieprijzen zijn stuwende kracht achter de inflatie: op weg naar nieuwe records?