Het Nederlandse internetbedrijf WeTransfer heeft het Europese durfkapitaalfonds HPE Growth binnengehaald als nieuwe investeerder. HPE legt samen met de bestaande investeerder Highland Europe 35 miljoen euro op tafel.

Beide partijen nemen aandelen van bestaande aandeelhouders over. Er vloeit dus geen vers geld in de kas van WeTransfer.

“De kans om HPE binnen te halen als partner was te goed om te laten lopen”, aldus Gordon Willoughby, die sinds januari 2017 aan het roer staat bij WeTransfer. HPE heeft ruim 500 miljoen euro gestoken in Europese startups, waaronder het Nederlandse boekingsplatform Tiqets.

De betrokken partijen geven geen financiële details over de deal, dus de waardering van WeTransfer is niet uit te rekenen. “Maar ik kan wel zeggen dat het aanzienlijk hoger ligt dan bij de eerdere investeringsronde in 2015”, zegt Willoughby tegen TechCrunch. Toen haalde het bedrijf 22 miljoen euro op om uit te breiden in de Verenigde Staten en werd de waardering geschat op 100 tot 200 miljoen dollar.

50 miljoen gebruikers voor WeTransfer

WeTransfer werd in 2009 opgericht door Bas Beerens, Rinke Visser en blogger Nalden (echte naam Ronald Hans). Het idee is ontstaan bij marketingbureau Oy Communications, dat Beerens in 1997 oprichtte. Om koerierskosten te besparen ontwikkelde hij zelf een tool om grote videobestanden gemakkelijk en snel te versturen naar klanten. Daaruit is WeTransfer geboren.

Met WeTransfer kunnen gebruikers kosteloos bestanden versturen die te groot zijn om te mailen. Je hoeft je daarvoor niet te registreren en je kunt bestanden verzenden tot een capaciteit van 2 gigabyte.

Het bleek een razend succes. Inmiddels verzenden rond de 50 miljoen gebruikers elke maand meer dan een miljard bestanden via de dienst. De betaalde versie met meer opties kost 12 euro per maand.

Lees ook op Business Insider

Meer dan een deeldienst

WeTransfer is naar eigen zeggen al zes jaar winstgevend. De deelservice is de afgelopen jaren verder uitgebreid met meer diensten gericht op de creatieve industrie. Zo nam WeTransfer de teken- en presentatie-apps Paper en Paste over en lanceerde het zelf de mobiele app Collect om digitale knipselmappen te maken.

“Onze ambitie is om achter elk groot idee te zitten”, aldus Willoughby, die vorig jaar aangaf te mikken op een beursgang.

Met het binnenhalen van HPE ziet WeTransfer mede-oprichter Nalden vertrekken als commissaris. Hij richt zich op zijn nieuwe project Adelee, een app voor ouders. Jonne de Leeuw van HPE neemt zijn plek in.

In de raad van commissarissen zit nog wel mede-oprichter Beerens, die 2,5 jaar geleden stopte als CEO.

Lees meer: