De 60-jarige CEO en oprichter Tony Fernandes van het in San Fran Francisco gevestigde UX-adviesbureau UEGroup vertelt over zijn ervaring met ’thuiswerken’ op een cruiseschip. Het verhaal is in de ik-vorm opgetekend door een redacteur van Business Insider.

Mijn vrouw en ik hebben de levensfase van opgroeiende kinderen en huisdieren achter de rug. Onze kinderen studeren en zijn het huis uit en onze geliefde hond en konijnen zijn allemaal overleden. Dat geeft ons de gelegenheid om voor wat langere periodes op reis te gaan.

In november ging ik samen met mijn vrouw op vakantie. Tijdens de reis bleef ik mijn bedrijf aansturen. Uiteindelijk zijn we met twee cruises en een flink stuk vliegen de hele wereld rondgereisd. We vertrokken uit Californië en deden onder meer Europa, Singapore, Thailand, Maleisië en Japan aan.

Het was een geweldige ervaring. Maar ik heb ook gemerkt dat je de nodige discipline nodig hebt om aan boord door te blijven werken – zeker tijdens een 21-daagse cruise.

Je moet tijd maken om te werken en tijd om te ontspannen

We hadden het ons niet echt gerealiseerd, maar we hadden dankzij een upgrade een drankenpakket, waarbij we onder meer 'gratis' flessen Moët & Chandon-champagne konden bestellen.

We hebben dat dan ook een aantal keer gedaan tijdens de lunch of het diner, maar ontwikkelden ook een ritme van werktijd en vrije tijd. Dat was geen heel strak afgebakend schema, maar er waren momenten dat mijn vrouw - die de financiën doet bij UEGroup - en ik wisten dat we echt even aan de slag moesten.

Als je gaat werken zonder je je een beetje af van de mensen die echt op vakantie zijn. Dat betekent niet dat je niet in je zwembroek kan werken of een biertje kan nemen voor je aan de slag gaat, maar je bent dan wel in een wat andere stemming dan de meeste andere mensen aan boord van het cruiseschip.

Traag internet, ook wanneer je extra betaalt

Wat ik me voordat we op reis gingen niet had gerealiseerd, is dat het cruiseschip maar één satelliet-verbinding heeft die met duizenden mensen gedeeld moest worden. Het internet was op sommige momenten echt heel erg traag.

Tijdens onze volgende lange trip ga ik op zoek naar een satelliettelefoon. Er waren momenten dat het echt heel belangrijk voor ons was om te communiceren, maar dat niet lukte.

We vertrouwen daarom de beloften van cruisemaatschappijen over de kwaliteit van hun internet niet meer. Zo hadden we bijvoorbeeld ook ons internet laten upgraden. Maar dit bleek enkel te betekenen dat we met meer dan één apparaat tegelijk op het wifi konden, niet dat de verbinding sneller of betrouwbaarder was. Je moet echt de kleine lettertjes lezen over wat zij onder een upgrade verstaan.

Ik zou ook altijd vantevoren vragen welke upload- en downloadsnelheid ze bieden.

Maak een plan B voor vergaderingen

De toegang tot internet blijft onvoorspelbaar, ook wanneer je vooronderzoek doet. Daarom hadden we collega's op kantoor klaarstaan die de vergadering konden overnemen, indien onze verbinding wegviel.

Toen mijn vrouw bankzaken moest regelen kon ze vanwege tweestapsverificatie weinig doen, omdat ze geen code kon ontvangen via SMS. Dus ook dat zorgde voor de nodige problemen.

Op sommige momenten moest ik aan land gaan om simkaarten te kopen voor lokaal gebruik, maar daar is research voor nodig. Afhankelijk van de plek waar je bent is er misschien maar één provider met dekking of kan je juist een simkaart krijgen die een veel groter gebied bestrijkt.

Offline zijn kan uiteindelijk ook heel fijn uitpakken

Ik vond het moeilijk om offline te zijn. Maar het was soms niet anders, omdat de verbinding zo slecht was. We waren echt 'in the middle of nowhere' en dat ging niet ineens veranderen. Op een bepaalde manier was dat goed, want we konden ons echt even loskoppelen.

Mijn vrouw en ik willen in de toekomst vaker op een cruise gaan en hebben onlangs zelfs een huis gekocht in Portugal in de buurt van een haven die vaak wordt aangedaan door cruiseschepen. En we zijn van plan daar veelvuldig gebruik van te maken.

We hebben uitgerekend dat een cruise van Californië naar Portugal goedkoper is dan twee business class-tickets voor het vliegtuig. Bovendien krijg je maaltijden en entertainment en geen jetlag, dus het lijkt een ideale manier van reizen.

LEES OOK: 2 maanden wonen op een cruiseschip? Deze reis van Barcelona naar Singapore kost minstens €16.000 per persoon