Alexander Klöpping is inmiddels een van Nederlands bekendste startup-oprichters.

De online krantenkiosk Blendle, die hij samen met Marten Blankesteijn oprichtte, opende in 2014 de deuren in Nederland en is inmiddels ook actief in Duitsland en Amerika  – en ze werken aan verdere internationale uitbreiding.

Maar ook hij is klein begonnen. Business Insider zocht Alexander Klöpping op en vroeg hem welk advies hij heeft voor iedereen die ook net aan een startup is begonnen, of dat ooit nog wil doen. Dit is zijn antwoord:

“De stap om een bedrijf te beginnen wordt vaak heel groot gemaakt, maar de belangrijkste les die ik heb geleerd is dat je gewoon klein kunt beginnen. Dit is hoe de meeste startups werken: het is een grote optelsom van een hoop kleine experimenten. Combineer dat met iets waar je zo gepassioneerd over bent, dat je het gewoon gaat doen.”

De oprichters van Blendle runden hun startup op het begin gewoon naast hun bestaande baan: “Op een gegeven moment gingen we een dagje minder werken, dat werden er vervolgens twee. En dan is het opeens over.”

Klöpping geeft toe dat het misschien anders was geweest als hij “40 was en bij Shell werkte” - dan zou de stap misschien moeilijker zijn. Maar “in de kern” kan volgens hem iedereen gewoon beginnen. En dat hoeft niet meteen heel ambitieus te zijn.

Is dit normaal?

Zo nu en dan kloppen er mensen aan bij Klöpping voor ondernemersadvies, en dat geeft hij naar eigen zeggen graag. “Het voelt wel fijn om iets terug te doen, want ik heb dit natuurlijk vroeger ook bij anderen gedaan.”

Waar hij zelf het meeste aan heeft gehad, was de mogelijkheid om naar anderen toe te stappen en te kunnen ‘benchmarken’, vertelt hij:

“Dat je naar anderen kunt gaan om te vragen of wat er nu gebeurt, normaal is. Het is bijvoorbeeld heel gek als je voor de eerste keer moet vragen of je 3 miljoen euro van iemand mag. En er zijn anderen die weten hoe dat werkt, die weten hoe zoiets gaat.”

LEES OOK: Alexander Klöpping: Blendle maakt winst in Nederland