SD-WAN is dé trend op netwerkgebied. Volgens marktonderzoeksbureau IDC groeit de wereldwijde markt voor SD-WAN jaarlijks met bijna 70 procent en zal die markt alleen al in de Verenigde Staten in 2021 8 miljard dollar waard zijn.

“Waar veel netwerktechnologieën het stempel ‘the next big thing’ hebben meegekregen in het verleden, maakt SD-WAN zijn belofte waar”, zegt analist Andrew Lerner van IT-marktonderzoeker Gartner Research.

Deze netwerktechnologie is interessant voor iedere organisatie die flexibiliteit wil en de kosten voor infrastructuur wil reduceren. Maar wat is SD-WAN nou eigenlijk en vooral, wat kun je ermee? Business Insider sprak met IT-consultant Sytse van der Schaaf.

1. Wat is SD-WAN?

Een wide area network (WAN) is van oudsher een netwerk van verbindingen tussen het hoofdkantoor en verschillende vestigingen van een bedrijf. Via dat netwerk hebben medewerkers toegang tot centraal geïnstalleerde applicaties.

Alleen verandert de wereld tegenwoordig nogal snel en staan veel applicaties niet meer binnen de muren van een bedrijf, maar in de cloud of ze worden direct van derden betrokken, het zogenaamde Software-as-a-Service-model (SaaS).

“SD-WAN, oftewel software-defined WAN, is een intelligente laag over allerlei verschillende bedrijfsnetwerken heen die je in staat stelt om de onderliggende lagen te besturen. Het is eigenlijk een logische besturingslaag”, zegt Van der Schaaf, research consultant bij METRI Group. “SD-WAN stelt bedrijven in staat standaard internetverbindingen te gebruiken als betrouwbare verbindingen zonder dat daar dure technologieën, zoals MPLS, voor nodig zijn die door slechts een handjevol partijen worden geleverd.”

Bekijk ook de onderstaande uitlegvideo over SD-WAN:

2. Wat zijn de voordelen?

Veel van de huidige WAN-netwerken zijn gebaseerd op MPLS, een mechanisme om data over een computernetwerk te transporteren. Deze verbindingen zijn prijzig, complex en verre van flexibel. “Doordat het met SD-WAN niet meer uitmaakt wie de verbinding levert en wat voor lijn dat is, gaan de prijzen naar beneden”, zegt Van der Schaaf.

Bovendien geeft deze technologie gebruikers veel meer inzicht in hun netwerk. “Waar WAN voorheen bestond uit een obscuur kastje ergens in de hoek van een pand waar niemand iets van snapte, krijg je als klant met die intelligente, logische laag veel meer inzicht in je netwerk. Vroeger was het netwerk een blackbox, maar met SD-WAN kun je bijvoorbeeld zien welke applicatie hoeveel bandbreedte gebruikt. Daarnaast biedt software-defined WAN de mogelijkheid om allerlei sensoren te monitoren. Organisaties krijgen met deze technologie de mogelijkheid om meer toepassingen in te zetten.”

3. Bij welke omvang van een bedrijf is SD-WAN relevant?

“Het is voor vrijwel ieder bedrijf interessant”, stelt de METRI-research consultant. Iedere organisatie met meerdere vestigingen of veel thuiswerkers kan profijt halen uit SD-WAN. “Het is niet meer nodig om vooraf te investeren in dure hardware. De intelligentie van het netwerk zit in de softwarelaag en die kun je tegenwoordig als clouddienst afnemen.”

Je zou dus kunnen zeggen dat SD-WAN geschikt is voor alle organisaties die een groot belang hechten aan de flexibiliteit en betrouwbaarheid van hun dataverkeer.

4. Wat kost het en hoe verdien je dat terug?

De kosten zijn lastig in algemene termen te vatten. Doordat SD-WAN de mogelijkheid biedt het netwerk virtueel en centraal te beheren, kan een bedrijf tijd besparen, waardoor de oplossing goedkoper uitvalt.

Ook zijn er geen dure en complexe verbindingen meer noodzakelijk en volstaat in principe een standaard internetverbinding. “Wanneer je hele dure enterprise-toepassingen hebt die betrouwbare, zware verbindingen vereisen, is deze nieuwe netwerkvorm nog steeds kostbaar. Maar de prijzen gaan omlaag, omdat een dure MPLS-verbinding niet meer vereist is”, aldus Van der Schaaf.

Vroeger waren er voor dit soort netwerken heel dure routers en andere netwerkhardware nodig, die soms honderdduizenden euro’s per exemplaar kostten, vooral door het beheer. Van der Schaaf: “Maar dat kan nu allemaal softwarematig in de publieke cloud worden afgehandeld. We zien dan ook dat ‘software-defined’, en dat gaat verder dan alleen een WAN, de markt voor dure, internationale verbindingen zoals die van Verizon en AT&T aan het opeten is.”

5. Zijn er ook nadelen?

Doordat SD-WAN een relatief nieuwe technologie is, ontwikkelt de markt zich snel, maar is die nog niet volwassen, ziet Van der Schaaf. “Er zijn nu nog heel veel partijen die SD-WAN of daarmee samenhangende diensten aanbieden. Dat maakt het lastig om de juiste keuze te maken.”

Hij ziet dat veel leveranciers de populaire term SD-WAN gebruiken voor hun marketing en adviseert klanten om kritisch naar de markt te kijken. “Bij een écht software-defined WAN moet je in een week kunnen beschikken over de verbindingen. Duurt het toch langer, vraag je dan af of het daadwerkelijk SD-WAN is dat je krijgt.”

Dit is het tweede artikel in De Maand van het betrouwbare netwerk. Deze serie wordt mogelijk gemaakt door Centralpoint. Centralpoint zorgt ervoor dat je IT-omgeving feilloos werkt, zodat je medewerkers altijd en overal toegang hebben tot veilige data. Op deze manier kunnen je mensen het beste uit zichzelf halen en kun jij je focussen op het ondersteunen en innoveren van je business.