Een sollicitatiegesprek is niet iets waar de meeste mensen ontzettend naar uitkijken. Er hangt veel vanaf en het is makkelijk om je eigen glazen in te gooien.

Wie weet zeg je van de zenuwen wel iets vreemds, vergeet je compleet waarom jij de ideale kandidaat bent voor de baan of maak je een andere fatale fout.

Dat kun je deels voorkomen door je goed voor te bereiden op het sollicitatiegesprek. Noël Benitez werkt als recruitmentmanager bij Philips. Ieder jaar voeren zij en haar collega’s duizenden sollicitatiegesprekken namens het bedrijf, dus Benitez weet precies waar ze op moet letten als ze de ideale kandidaat wil vinden.

Met Business Insider deelt ze drie tips om tijdens je sollicitatiegesprek goed voor de dag te komen en er alles uit te halen wat erin zit.


1. Bedenk wat jij verwacht van het bedrijf en wat je kan bieden

Ten eerste is het volgens Benitez goed om na te denken over wat jij een bedrijf kan bieden en wat je van je toekomstige werkgever verwacht.

"Ik vraag tijdens sollicitatiegesprekken vaak wat een kandidaat onderscheidt van andere kandidaten", zegt Benitez."En ik vraag wat ze zelf belangrijk vinden om mee terug naar huis te nemen na het gesprek."

Dat kan over van alles gaan, zoals arbeidsvoorwaarden, een goede balans tussen werk en privé of scholing. "Mensen verwachten heel verschillende dingen van hun werkgever. De één wil via zijn werkgever doorstuderen, de ander vindt de mogelijkheid om te sporten belangrijk en weer een ander vindt het fijn om zo nu en dan vanuit huis te kunnen werken. Als je voor jezelf helder voor ogen hebt wat jij belangrijk vindt, kun je tijdens een sollicitatiegesprek toetsen of het bedrijf je op dat vlak voldoende ruimte kan bieden.”


2. Zorg dat je on- en offline cv op orde zijn

Daarnaast is het ontzettend belangrijk dat je cv goed op orde is, zegt Benitez. "Niet alleen je offline cv, maar juist ook je online cv moet up to date zijn. Daar wordt heel veel gebruik van gemaakt. Recruiters kijken ernaar, maar ook de mensen met wie je het gesprek gaat hebben. En als je toch al bezig bent met je cv, is dat een mooie gelegenheid om het iets persoonlijker te maken, om er een mooie omschrijving bij te zetten van wie je bent en wat je kracht is."

Zelf let Benitez er vooral op of het cv van een kandidaat wel klopt. "Ik kijk of de werkervaring op het offline cv en op het LinkedIn-profiel van een kandidaat met elkaar overeenkomen. Daarnaast kijk ik specifiek naar de ervaring die iemand heeft en of hij of zij specifieke vaardigheden heeft."


3. Lees je in in het bedrijf en je gesprekspartners

Tot slot: lees je in. Op die manier is je sollicitatiegesprek een dialoog en geen monoloog, zo kom je er ook achter of het bedrijf goed bij jou past. "Je kan je goed op een gesprek voorbereiden door op de website van een organisatie te kijken. Daar staat heel veel relevante informatie. Probeer er vooral achter te komen waar de organisatie voor staat, wat de missie is."

"Lees je daarnaast in in je gesprekspartners. Daar kun je LinkedIn voor gebruiken. Als je wat over hen weet, maakt dat het sollicitatiegesprek veel leuker", zet Benitez. "Je weet dan met wie je praat en kunt vragen over diegene z'n loopbaan stellen. Soms vraagt een kandidaat aan mij wat mijn bijdrage aan Philips is geweest, die wederzijdse interesse vind ik heel leuk en het zegt iets over de kandidaat."

Als je tijdens het gesprek nog niet helemaal zeker weet of het bedrijf wel met jou matcht, kun je ook meer vragen over je toekomstige baan stellen. "Het is goed om van tevoren al te bedenken wat je precies wil weten. Het kan bijvoorbeeld nuttig zijn om te vragen hoe het team eruit ziet, wat het komende jaar de belangrijkste projecten zijn die succesvol moeten worden afgerond en hoe jij daaraan kan bijdragen."

Hier vind je meer handige sollicitatietips: