Russische diplomaten verlieten op donderdag Noord-Korea in een voortgeduwd spoorwegkarretje, omdat er geen ander transport was.

Noord-Korea heeft zijn grenzen gesloten in verband met de coronapandemie.

De diplomaten duwden de trolley 800 meter over het spoor en staken zo de grens over naar Rusland.

Een onconventioneel en nogal onceremonieel vertrek van een groepje Russische diplomaten uit Noord-Korea: ze duwden een spoorwegkarretje met gezin en bagage de grens over, nadat donderdag alle transportmiddelen stilgelegd waren in de Oost-Aziatische kluizenaarsstaat.

Foto’s en video’s van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken laten zien hoe het ambassadepersoneel en hun zwaaiende kinderen zwaar beladen aankomen in het moederland.

Deze beelden werden door de Russische krant Novaya Gazeta op Twitter gezet:

Noord-Korea gooide op 22 januari vorig jaar de grenzen met Rusland en China dicht toen het toen nog relatief onbekende coronavirus zich snel verspreidde. Sindsdien probeert het regime met draconische maatregelen de verspreiding van het virus tegen te gaan. Onder meer door alle grenzen potdicht te houden.

De groep diplomaten reisde 32 uur per trein, gevolgd door een twee uur durende busreis om de grens te bereiken, aldus een Telegram-bericht van het Russische miniserie van Buitenlandse Zaken.

En daarmee waren de reguliere transportmiddelen uitgeput: voor het laatste stukje werd een trolley gebruikt.

Volgens het bericht moet “je van tevoren een kar maken, die op de rails zetten, kinderen en bagage opladen en gaan”. Het ministerie noemt derde ambassadesecretaris Vladislav Sorokin als “motor” van de trolley – degene die duwt.

Het laatste stukje verliep via de Druzhby brug (vriendschapsbrug) over de Tumen-rivier, waar Rusland en Noord-Korea een grens van bijna 18 kilometer delen.

north korea russia druzhny bridge
Russische militairen bij Druzhby brug
Igor Onuchin/Reuters

Aan de Russische kant van de grens werd het gezelschap opgewacht en met een bus naar het vliegveld van Wladivostok gereden.

Noord-Korea zit op slot. Sinds januari gelden zeer strenge reisrestricties, is het toerisme tot stilstand gekomen, de meeste internationale handel en al het civiele verkeer van en naar het land.

Wie de grens zonder toestemming toch oversteekt, wordt onmiddellijk neergeschoten, melden de BBC en The Guardian.

Noord-Korea zegt geen coronagevallen te hebben en ook geen doden als gevolg van Covid-19. Volgens nieuwsmedium Wired prijzen Noord-Koreaanse media de respons van de staat en noemen deze “onberispelijk.” Analisten en Korea-kenners zeggen dat Noord-Korea de ware toedracht verborgen houdt.

LEES OOK: Zo snel ben je aan de beurt voor het coronavaccin – inenten gaat van oud naar jong per leeftijdsgroepen van 5 jaar