• De coronavaccins vanaf februari beschikbaar voor de grotere groepen van de Nederlandse bevolking.
  • Het inenten gaat volgens leeftijdscategorieën van 90+, 85-90, 60-85 en 18-60.
  • Binnen de leeftijdsgroepen wordt het coronavaccin gegeven in volgorde van oud naar jong met sprongen van 5 jaar. De groep 60-65 vormt hierop een uitzondering.
  • Business Insider laat zien hoe groot de verschillende 5-jaarsgroepen ongeveer zijn.

Vaccins tegen het coronavirus zijn vanaf februari ook beschikbaar voor grotere groepen van de Nederlandse bevolking die niet in de zorg werken en geen speciale medische indicatie hebben.

Eind januari kregen de eerste mobiele, thuiswonende 90-plussers een uitnodiging van hun eigen huisarts of het RIVM om een afspraak voor een prik te maken.

Volgens het nieuwste vaccinatieschema op de website van de Rijksoverheid komen vanaf de eerste week van februari thuiswonende ouderen van 85 tot 90 jaar aan de beurt.

De grotere leeftijdscohorten van 60 tot 85 jaar en van 18 tot 60 jaar moeten nog respectievelijk tot half februari en begin mei wachten voor een inenting met het coronavaccin.

Op februari 5 maakte minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid bekend dat binnen de groep van 60 tot 85 het jongste cohort, de 60 tot en met 64-jarigen, het vaccin van AstraZeneca zal krijgen. De groep daarboven van 65 tot 85 krijgt het Pfizer/BionTech vaccin of dat van Moderna.

Hierbij is het zo dat de groep die AstraZeneca krijgt en de groep die het coronavaccin van Pfizer/BionTech krijgt parallel van start gaat. Het 5-jaarscohort van 80 tot en met 84 gaat dus medio februari van start met Pfizer/BioNTech, terwijl in februari ook het cohort 60 tot en met 64 kan starten met AstraZeneca.

Zo ziet het schema met de bijhorende coronavaccins uit voor mensen die gewoon thuis wonen, niet in de zorg werken en geen speciale medische indicatie hebben:

Lees ook op Business Insider

Omdat de laatste twee groepen behoorlijk veel mensen van verschillende leeftijden bevatten, roept het schema de vraag op wanneer je binnen je groep een uitnodiging kunt verwachten.

Vaccineren gaat van oud naar jong in sprongen van 5 jaar

Het vaccineren binnen de leeftijdsgroepen gaat van oud naar jong in sprongen van vijf jaar, zegt een woordvoerder van het RIVM tegenover Business Insider Nederland.

Ouderen tussen 80 en 85 jaar krijgen dus medio februari als eersten binnen de leeftijdsgroep van 60 tot 85 jaar een uitnodiging om zich te laten inenten tegen het besmettelijke longvirus. Daarna komen mensen tussen 75 en 80 jaar aan de beurt, enzovoorts.

Zoals hierboven aangegeven vormt vooralsnog alleen de groep 60 tot en met 64-jarigen hierop een uitzondering, omdat die in februari en maart parallel kan worden gevaccineerd met het vaccin van AstraZeneca.

In principe komt iedere nieuwe subgroep van vijf jaar ongeveer elke vijf dagen aan de beurt, vertelt woordvoerder van het RIVM. “Maar in de praktijk zal dat flexibel gaan, ook afhankelijk van de voorraad van de vaccins.”

In januari werd bekend dat de eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie lager zal uitvallen door een probleem bij de productie.

Uiteindelijk zal de timing van je inenting afhangen van de beschikbaarheid van de vaccins en daarmee dus ook van het aantal mensen dat ouder dan jij is en eerder de kans krijgt om zich te laten vaccineren.

Grootte van de leeftijdsgroepen die het coronavaccin krijgen in Nederland

Om een indicatie te geven hoe snel dat kan gaan, heeft Business Insider de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) erbij gepakt, die het aantal mensen per leeftijdsgroep op 1 januari 2021 inschatten.

Als je de staafjes in de grafiek hieronder aanraakt, zie je precies wat de omvang van een leeftijdsgroep is.

Bij de oudere leeftijden zoals 90-plussers en mensen tussen 85 en 90 jaar gaat het nog om enkele honderdduizenden. Maar dat groeit snel. Voor de volgende cohort tussen 80 en 85 jaar gaat het al bijna om een half miljoen burgers.

De omvangrijkste leeftijdsgroepen zijn tussen 50 en 55 jaar (1,29 miljoen) en 55 en 60 jaar (1,26 miljoen).

Deze aantallen geven een ruwe indicatie voor de volgorde waarin de vaccinaties zullen plaatsvinden. Onder meer zorgpersoneel, medewerkers van verpleeghuizen, mensen met een medische indicatie of diegenen die in een instelling wonen, krijgen voorrang en worden eerder dan hun leeftijdsgenoten ingeënt.

Je kunt een oudere groep voor zijn als je snel een prikafspraak maakt

Belangrijk om te weten is dat je een deel van de mensen in een oudere groep voor kunt zijn als je snel een prikafspraak maakt na het ontvangen van de uitnodiging.

“Het kan zo zijn dat iemand van 75 eerder een vaccin krijgt dan iemand van 85”, aldus de woordvoerder van het RIVM. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als de 85-jarige pas over drie weken tijd heeft om een prik te halen, terwijl een 75-jarige gelijk na het ontvangen van de uitnodiging beschikbaar is.

“We laten het waar mogelijk in elkaar overlopen zodat mensen die prikken zetten aan het werk blijven. Er moeten geen enorme gaten tussen vallen”, licht de persvoorlichter toe.

De meeste mensen wordt in de uitnodiging verzocht om naar een speciaal callcenter te bellen dat op basis van de opgegeven beschikbaarheid de prikken inplant. Als je flexibel bent, ben je dus sneller aan de beurt.

LEES OOK: Waarom de wereld reikhalzend uitkijkt naar het Leidse coronavaccin van Janssen