De populariteit van vaste energiecontracten waarbij je de prijs van gas en stroom voor 1 jaar vastlegt, lijkt toe te nemen. Sinds enkele maanden is dit weer mogelijk. Vergelijkingssite Energievergelijk.nl meldt dat 52 procent van de overstappers in april koos voor een energiecontract waarbij de prijs 1 jaar vastligt.

Bij de keuze van de looptijd van een energiecontract zijn er verschillende overwegingen. Om te beginnen is er het prijsplafond voor energie.

Blijf je met het gas- en stroomverbruik in 2023 op jaarbasis onder de 2.900 kWh stroom en 1.200 kuub gas, dan betaal je maximaal de prijzen van het prijsplafond. Die liggen op 1,45 euro per kuub voor gas en 0,40 euro per kWh voor stroom.

Het heeft dus niet veel zin om een vast energiecontract af te sluiten voor marktprijzen die boven de niveaus van het prijsplafond liggen. Dan betaal je immers sowieso over een fors deel van je energieverbruik maximaal de prijzen van het prijsplafond.

Lees ook: negatieve stroomprijs: consumenten met dynamisch contract krijgen paar uurtjes geld toe voor verbruik van stroom

Vast energiecontract 1 jaar: laagste prijzen

Er zijn inmiddels diverse aanbieders die met hun marktprijzen onder het niveau van het prijsplafond zijn gedoken. Voor de top 5 van laagste aanbieders ziet het plaatje bij nieuwe contracten er volgens Energievergelijk.nl als volgt uit.

Prijzen gas en stroom voor 1 jaar vast

Bron: Energievergelijk.nl
Bron: Energievergelijk.nl

Te zien is dat de prijzen van gas bij de goedkoopste aanbieders ruim onder de 1,45 euro per kuub liggen, terwijl de stroomprijs veelal nog dicht tegen de 0,40 euro per kWh zit.

Een belangrijke overweging om de energieprijs voor een jaar vast te leggen, is de verwachting die je hebt over de prijsontwikkeling in de komende twaalf maanden. Op groothandelsmarkten zijn gasprijzen de afgelopen maanden fors gedaald. Dit komt mede door de zachte winter en relatief goed gevulde Europese gasvoorraden.

Maar wat brengt de komende winter? Interessant in dit verband is om te kijken wat de prijzen zijn voor levering van aardgas in de periode tot eind dit jaar. We beperken ons hier voor de eenvoud tot gasprijzen, aangezien die de grootste invloed hebben op de totale energierekening.

Verwachting gasprijs voor winter van 2023

Op de groothandelsmarkt zijn de prijzen voor de levering van gas in de maand mei gezakt tot ongeveer 40 euro per megawattuur, zoals te zien is in de onderstaande grafiek.

Op de groothandelsmarkten worden ook afspraken gemaakt voor de levering van gas in de komende maanden en die prijzen zien er momenteel als volgt uit.

Te zien is dat contracten voor de levering van gas in de laatste drie maanden van dit jaar worden verhandeld voor hogere prijzen dan het contract van mei, dat op 40 euro per megawattuur noteert. Zo kost gas voor levering in december 56,3 euro per megawattuur. Ofwel, tot eind dit jaar wordt rekening gehouden met een prijsstijging van ruim 40 procent.

Als markthandelaren gelijk krijgen en de gasmarkt de verwachtingen over de prijsontwikkeling volgt, liggen de huidige gasprijzen inderdaad op relatief lage niveaus. Maar dat blijft uiteraard koffiedik kijken.

In een blog over vaste energiecontracten geeft financiële vergelijker Pricewise aan dat voor vaste contracten de datum van 1 juni 2023 belangrijk wordt. Tot die tijd betaal je bij tussentijds opzeggen van een vast energiecontract een boete van 50 euro voor respectievelijk gas of stroom, dus 100 euro voor gas én stroom. Vanaf 1 juni gaan de boetes voor tussentijds opzeggen omhoog.

Aan de ene kant maken de huidige, relatief lage boetes het aantrekkelijk om nu een vast contract te nemen. Dat biedt meer flexibiliteit. Anderzijds is het zo dat er vanaf juni waarschijnlijk meer aanbod komt van vaste contracten en dat kan ook meer concurrentie en interessante prijzen opleveren.

LEES OOK: Vast energiecontract voor 6 maanden of 1 jaar: zo kun je prijzen voor gas en stroom in april vergelijken