De daling van energieprijzen op groothandelsmarkten van de afgelopen maanden vertaalt zich in april opnieuw in een daling van prijzen voor stroom en gas op de consumentenmarkt. Dit is ook terug te zien bij de tarieven voor nieuwe klanten.

De variabele prijzen voor gas en stroom voor nieuwe klanten zijn in april fors gezakt en liggen gemiddeld genomen dicht in de buurt van de maximumprijzen die gelden onder het prijsplafond voor energie, zo blijkt uit een overzicht dat Business Insider heeft opgevraagd bij de vergelijkingssite Energievergelijk.nl.

Zo lag het gemiddelde variabele gastarief voor nieuwe klanten afgelopen maand op 1,79 euro per kuub, terwijl dit per 1 april is gezakt naar 1,47 euro per kuub. Dat is een daling van 18 procent.

Voor stroom lag het gemiddelde variabele tarief afgelopen maand op 0,50 euro per kWh en dit is in april gezakt naar 0,41 euro per kWh. Dat komt eveneens neer op een daling van 18 procent.

Onder het prijsplafond voor energie zijn maximumtarieven voor gas en stroom vastgesteld op respectievelijk 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh stroom. Deze prijzen zijn gekoppeld aan een jaarverbruik van 1.200 kuub gas en 2900 kWh stroom.

De gemiddelde gasprijs voor nieuwe variabele contracten ligt dus nog 2 cent per kuub boven het maximum van het prijsplafond, terwijl de gemiddelde stroomprijs daar 1 cent per kWh boven ligt.

Prijzen voor gas in april

Er zijn al flink wat aanbieders die onder het maximum van het prijsplafond zijn gedoken. We tonen hieronder eerst de prijzen voor gas bij 27 energieleveranciers. Dit zijn variabele prijzen voor nieuwe klanten, en in enkele gevallen gaat het om dynamische prijzen.

Voor dynamische tarieven geldt dat die elk uur (stroom) of per dag (gas) kunnen wijzigen. Dit in tegenstelling tot de variabele tarieven die maandelijks of per kwartaal veranderen.

Bij de gasprijzen is te zien dat 19 van de 27 aanbieders tarieven hanteren die onder het niveau van het prijsplafond liggen (1,45 euro per kuub). Dat is dus meer dan de helft.

Aan de bovenkant is er één echte uitschieter, HEM, die een gastarief van 2,56 euro per kuub hanteert. Als je dat tarief eruit haalt dan, komt het gemiddelde gastarief voor de overige 26 aanbieders uit op 1,43 euro per kuub, dus net onder het maximum van het prijsplafond.

Verder is duidelijk dat de aanbieders van dynamische tarieven relatief lage prijzen hanteren. Hierbij zitten NextEnergy, Frank Energy en Zonneplan

De laagste prijzen voor gas zijn begin april te vinden bij Frank Energie en Coolblue, die allebei op 1,15 euro per kuub uitkomen. Daarnaast zit ook Budget Energie (1,21 euro per kuub) scherp in de markt.

Prijzen voor stroom in april

Dan de stroomprijzen voor nieuwe klanten. Het beeld is hier vergelijkbaar met de gastarieven.

De gemiddelde prijs van 28 aanbieders ligt op 0,41 euro per kWh, maar als je het relatief hoge tarief van HEM eruit haalt, kom je op gemiddeld 0,39 euro per kWh voor de overige 27 aanbieders. Dat is 1 cent onder het maximumtarief van het prijsplafond (0,40 euro per kWh)

We tellen 14 aanbieders, dus de helft van het totaal, die met het prijzen onder de 0,40 euro per kWh zitten. Daarnaast hanteren vier energieleveranciers een tarief van precies 0,40 euro per kWh.

De scherpste prijzen voor stroom zijn te vinden bij de aanbieders van dynamische tarieven NextEnergy (0,30 euro per kWh), Zonneplan (0,31 euro per kWh) en Frank Energie (0,31 euro per kWh), maar bij de aanbieders van variabele tarieven zitten Oxxio (0,33 euro per kWh) en Budget Energie (0,35 euro per kWh) ook laag in de markt.

Voor variabele tarieven geldt dat die bij veel energieleveranciers elke maand of per kwartaal worden aangepast. Daarnaast komen steeds meer aanbieders met vaste contracten, waarbij prijzen zes maanden tot 1 jaar vaststaan. Ook daar zijn prijzen te vinden die onder de maximumtarieven van het prijsplafond zitten.

LEES OOK: Vast energiecontract: zo hoog zijn prijzen gas en stroom die 6 maanden tot 1 jaar vaststaan