Door de coronacrisis moesten afgelopen week weer vele miljoenen Amerikanen een uitkering aanvragen.

Het is de derde week op rij dat er meer dan 5 miljoen mensen een eerste aanvraag voor een uitkering deden.

In de vier weken dat de coronacrisis de VS hard raakt, staat de teller al op ruim 22 miljoen aanvragen.

Door de coronacrisis moesten weer vele miljoenen Amerikanen een uitkering aanvragen. Het is de derde week op rij dat er meer dan 5 miljoen Amerikanen een beroep deden op uitkeringen.

Vele miljoenen Amerikanen hebben de afgelopen week een eerste aanvraag voor een uitkering gedaan. Afgelopen week deden 5,2 miljoen Amerikanen een beroep op werkloosheidsuitkeringen.

Een week ervoor kwam het aantal op 6,6 miljoen mensen uit en een week daarvoor werd een record gehaald van in totaal 6,9 miljoen eerste aanvragen. In 1982 betekende een record nog dat er in één week 695.000 mensen een uitkering aanvroegen.

Het aantal aanvragen is dus weliswaar iets gedaald, maar nog altijd enorm veel hoger dan bij eerdere crises.

Het aantal Amerikanen dat zich vanwege de coronacrisis meldt voor een werkloosheidsuitkering loopt op deze manier hard op. In de vier weken dat de coronacrisis de VS hard raakt, staat de teller al op ruim 22 miljoen aanvragen.

De koepel van centrale banken in de VS, de Federal Reserve, merkte eerder deze week op dat voor alle regio's in het land geldt dat de vooruitzichten voor het bedrijfsleven onzeker zijn. De komende tijd moet daarom eerder op een verslechtering dan op een verbetering van de omstandigheden worden gerekend.

Economen berekenden eerder dat de VS afstevenen op een werkloosheidspercentage van meer dan 10 procent in april bij deze gigantische hoeveelheden steunaanvragen.

Nu wordt rekening gehouden met een werkloosheidspercentage van minstens 17 procent, hetgeen ook ver boven het percentage van 10 procent is dat tijdens de crisis in 2009 werd bereikt.

Coronavirus raakt de VS hard, maar er zijn lichtpuntjes

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump is de piek in het aantal Amerikaanse coronagevallen inmiddels bereikt. Regeringsadviseur en viroloog Anthony Fauci is voorzichtiger, maar ziet wel ‘licht aan het einde van de tunnel’.

“Het is duidelijk dat onze agressieve strategie werkt”, aldus de president. “De strijd gaat door, maar de gegevens suggereren dat we landelijk het hoogtepunt van het aantal nieuwe ziektegevallen zijn gepasseerd. 

LEES OOK: De coronacrisis leidt tot een ongekende stijging van het aantal uitkeringsaanvragen in de VS.