De coronacrisis leidt tot een ongekende stijging van het aantal uitkeringsaanvragen in de VS.

In een week tijd zijn er 6,6 miljoen uitkeringsaanvragen bijgekomen. Dat was 1,1 miljoen meer dan economen hadden verwacht.

De VS verkeert in een zware fase bij de uitbraak van het coronavirus. Veel staten nemen vergaande maatregelen om het virus te beteugelen en dat heeft grote economische gevolgen.

De ontslaggolf in de Verenigde Staten als gevolg van de beperkende maatregelen om het coronavirus te bestrijden neemt epische vormen aan. In een week tijd deden 6,6 miljoen Amerikanen een beroep op werkloosheidsuitkeringen.

Het aantal eerste aanvragen voor een uitkering was een fractie lager dan het recordaantal van bijna 6,9 miljoen verzoeken een week eerder. Dat cijfer werd naar boven bijgesteld.

De 6,6 miljoen aanvragen van deze week overtreffen wel de gemiddelde verwachting van economen. Die hielden voor deze week rekening met 5,5 miljoen nieuwe verzoeken.

Nieuw steunpakket van de Fed: $2.300 miljard

De Federal Reserve heeft weer een reeks maatregelen aangekondigd om de Amerikaanse economie door de coronacrisis te loodsen.

Het gaat bij elkaar om zo'n 2,3 biljoen (2.300 miljard dollar) dollar extra hulp, via programma's om onder meer kleine en middelgrote bedrijven en lokale overheden aan leningen te helpen.

"De hoogste prioriteit van ons land moet zijn deze volksgezondheidscrisis aan te pakken, zorg te verlenen aan zieken en de verdere verspreiding van het virus te beperken", erkent voorzitter Jerome Powell van de koepel van centrale banken. "De rol van de Fed is om zoveel mogelijk verlichting en stabiliteit te bieden tijdens deze periode van beperkte economische activiteit."

Volgens Powell moeten de nieuwe ingrepen ervoor zorgen dat het uiteindelijke herstel van de economie zo krachtig mogelijk zal zijn. De Fed verlaagde tijdens een ingelaste vergadering half maart de rente al naar bijna nul.

Eerder die maand kwam de Fed na een noodvergadering ook al met een renteverlaging. Daarnaast kondigde de koepel van centrale banken in de VS nieuwe opkoopprogramma's en andere monetaire stimuleringsmaatregelen aan.

Coronapandemie treft VS hard

De Verenigde Staten maakt de zwaarste week tot nog toe door bij de coronapandemie.

Donderdag zijn voor de tweede dag op rij bijna 2.000 mensen in de VS overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University over de afgelopen 24 uur.

Dinsdag stierven 1.939 inwoners, een etmaal later zijn dat er 1.973. Daarmee bedraagt het totale aantal dodelijke slachtoffers in de VS 14.695.

Het aantal vastgestelde besmettingen in de VS is ook fors gestegen en bedraagt nu ongeveer 430.000. Dat zijn er ruim 30.000 meer dan een dag geleden.

Bijna een derde van alle gevallen is in de staat New York vastgesteld. De stad New York geldt als het epicentrum van het virus in de VS.

Door de heftigheid van de corona-uitbraak zijn steeds meer Amerikaanse staten genoodzaakt om, net als in andere landen, vergaande maatregelen te nemen om de verspreiding van het virus te beteugelen. Dit gaat ten koste van de economische activiteiten en leidt tot een enorme ontslaggolf.

Viroloog Anthony Fauci, de belangrijkste adviseur van het Witte Huis bij de corona-uitbraak, sprak eerder deze week de hoop uit dat de groei van het aantal besmettingen en doden volgende week afneemt en op een plateau belandt.

Lees meer over de coronacrisis: