Techreus Uber, bekend van de taxi-app, wil in de VS naar verluidt maaltijdbezorger Postmates overnemen.

Eerder dit jaar kocht Just Eat Takeaway van de Nederlandse ondernemer Jitse Groen een andere Amerikaanse maaltijdbezorger, terwijl Uber ook interesse toonde.

Uber zou Jitse Groen in de VS flinke concurrentie kunnen bezorgen.

Techreus Uber gooit het over een andere boeg, nadat pogingen om de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub in te lijven eerder dit jaar strandden.

Het Nederlands-Britse maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway van ondernemer Jitse Groen kaapte Grubhub in juni voor de neus van Uber weg. In Nederland is Just Eat Takeaway vooral bekend van Thuisbezorgd.nl.

Met de aankoop van Grubhub wordt Just Eat Takeaway de grootste maaltijdbezorger ter wereld buiten China. In totaal heeft de combinatie 70 miljoen klanten.

Volgens The New York Times zou Uber nu hebben besloten het kleinere Postmates voor 2,6 miljard dollar te kopen. De onderhandelingen hiervoor zouden nog gaande zijn.

Lees ook op Business Insider

Volgens bronnen van nieuwszender CNBC zou de taxidienst de deal met Grubhub hebben laten lopen, uit angst voor ingrijpen van de Amerikaanse mededingingsautoriteiten. Uber is immers al actief op de markt voor maaltijdbezorging met Uber Eats.

De aankoop van het veel kleinere Postmates zou minder gecompliceerd zijn voor Uber.

Met Postmates wordt Uber Eats een geduchte concurrent

Postmates had afgelopen jaar ongeveer 10 procent van de Amerikaanse markt voor maaltijdbezorging in handen, aldus databureau Second Measure.

Grubhub was afgelopen jaar goed voor 32 procent van de Amerikaanse markt en Uber Eats had een aandeel van 20 procent.

In de wereld van online maaltijdbezorging zijn de winstmarges per maaltijd zeer klein en zijn grote volumes daarom doorslaggevend. Dit is voor ondernemer Jitse Groen ook altijd de reden geweest om de grootste te willen zijn in markten waar zijn bedrijf actief is.

De aankoop van Postmates zou van Uber een bijna even grote speler maken als Grubhub in de VS. Als de overname doorgaat, krijgt de Nederlandse CEO van Just Eat Takeaway het moeilijker bij zijn uitbreiding naar Amerika dan hij misschien op voorhand had gedacht.

Corona dwingt Uber tot stevig inzetten op maaltijdbezorging

Foto: Uber

De coronacrisis zet Uber zwaar onder druk. De vraag naar taxiritten is sterk gedaald, nu mensen overal ter wereld thuiszitten en sowieso vaker thuis werken.

Afgelopen maart werd al bekend dat Uber zich op een rampjaar voorbereidt. Begin deze maand kwam naar buiten dat het taxiplatform wereldwijd een kwart van de banen schrapt, waaronder 225 in Amsterdam.

De focus van Uber op het aankopen van een Grubhub of Postmates past dan ook goed in een strategie die is geënt op de coronapandemie. De activiteiten van Uber Eats zijn namelijk wel hard gegroeid.

LEES OOK: Jitse Groen richtte als ‘tamelijk luie’ student Thuisbezorgd.nl op, 20 jaar later is hij de bezorgkoning van de wereld – en miljardair