Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway neemt zijn Amerikaanse branchegenoot Grubhub over. Met de deal, die volledig in aandelen wordt afgehandeld, is 7,3 miljard dollar gemoeid.

Met de overname ontstaat een wereldwijde speler op het gebied van online maaltijdbezorging die sterke posities heeft in Nederland, Duitsland, het VK en de VS.

Topman Jitse Groen van Just Eat Takeaway heeft altijd benadrukt dat het belangrijk is in zijn branche om schaalgrootte te hebben.

In de wereld van online maaltijdbezorgingen gaat het om dunne winstmarges per bezorging en heel grote volumes. Dat betekent dat alleen de marktleider serieus geld kan verdienen.

Jitse Groen van Just Eat Takeaway heeft dat altijd voor ogen gehouden en bouwt met de overname van zijn Amerikaanse branchegenoot Grubhub aan een mondiaal dominante speler.

Het Nederlands-Britse maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, betreedt met de overname van Grubhub voor het eerst de Amerikaanse markt. Met de deal, die volledig in aandelen wordt afgehandeld, is 7,3 miljard dollar gemoeid.

Volgens Groen ontstaat zo het grootste voedselbezorgingsbedrijf ter wereld buiten China. Samen zouden ze goed zijn voor meer dan 70 miljoen actieve klanten wereldwijd. Groen heeft al vaker gezegd dat het in de branche voor online eten bestellen belangrijk is de grootste te zijn.

Groen kaapt Grubhub weg voor de neus van Uber

Grubhub geldt als de leidende speler in de Verenigde Staten. Het Nederlands-Britse bedrijf kaapt Grubhub weg voor de ogen van Uber, dat volgens verschillende media eveneens geïnteresseerd was in het bedrijf. Uber is vooral bekend van zijn gelijknamige taxi-app, maar is via Uber Eats ook actief op de maaltijdbezorgmarkt.

Overigens is Just Eat Takeaway zelf vrij recent ontstaan uit een fusie. Het Nederlandse Takeaway breidde eerder dit jaar dankzij de samenvoeging met het Britse Just Eat uit naar het Verenigd Koninkrijk.

Aan die deal ging een maandenlang proces vooraf. Ook de samensmelting van Grubhub vergt nog wat tijd. De deal kan waarschijnlijk in het eerste kwartaal van volgend jaar afgerond worden.

Aandeelhouders van Grubhub krijgen bij de deal voor elk aandeel Grubhub 0,671 aandelen Just Eat Takeaway. Zo wordt Grubhub bij de transactie gewaardeerd op 75,15 dollar per aandeel. Dat is beduidend hoger dan de slotkoers van woensdag van 59,05 dollar.

Beleggers zijn in eerste instantie niet erg enthousiast over de ambities van Just Eat Takeaway en vooral de prijs van de overname. Het aandeel Just Eat Takeaway ging woensdag op de beurs in Amsterdam hard onderuit en eindigde ruim 13 procent lager.

Donderdag zakte het aandeel Just Eat Takeaway kort na de opening van de Amsterdamse beurs opnieuw bijna 3 procent.

Hoofdkantoor van Just Eat Takeaway blijft in Amsterdam

Het hoofdkantoor van Just Eat Takeaway blijft ook na de deal gevestigd in Amsterdam en Grubhub houdt zijn hoofdkantoor in Chicago.

Grubhub-oprichter en topman Matt Maloney treedt straks toe tot de raad van bestuur van het gecombineerde bedrijf. Hij wordt tevens verantwoordelijk voor de Amerikaanse activiteiten van de onderneming.

In de online-bestelwereld is het belangrijk de grootste te zijn

Met de overname ontstaat een wereldwijde speler met als kernmarkten de VS, het VK, Nederland en Duitsland.

Topman Groen heeft altijd verklaard dat het in de branche voor online eten bestellen belangrijk is de grootste te zijn. Zijn fusiebedrijf behaalde in 2019 een omzet van omgerekend circa 1,5 miljard euro. Grubhub doet daar niet veel voor onder met een jaaropbrengst van 1,3 miljard dollar in 2019.

Lees meer over Just Eat Takeway: