• Uber voorspelt dat het aantal ritten dit jaar tot 80% kan afnemen, nu veel mensen thuisblijven vanwege het nieuwe coronavirus.
  • De taxidienst heeft een worstcasescenario geschetst waarbij de klap zo’n 7 miljard dollar groot zal zijn.
  • CEO Dara Khosrowshahi zei in een conference call te hopen dat Uber Eats een deel van de pijn kan verlichten, omdat veel mensen thuisbezorgmaaltijden bestellen.
  • Het aandeel Uber steeg na de conference call met liefst 38% en maakte zo al het verlies dat dit jaar is geleden goed.

Taxidienst Uber bereidt zich voor op een worstcasescenario, nu een groot deel van de wereld stil is komen te liggen vanwege het nieuwe coronavirus.

“Dit zijn zonder enige twijfel ongekende tijden”, zei CEO Dara Khosrowshahi donderdag in een conference call. “Maar we verkeren in een goede positie om deze strijd aan te gaan.”

In het slechtste geval verwacht Uber dat het totale aantal ritten in dit jaar met 80 procent kan afnemen. Dat zou betekenen dat er aan het eind van het jaar 3 miljard dollar in kas is in plaats van 10 miljard dollar.

“We zien dat niet gebeuren, maar voelen wel de verantwoordelijkheid deze mogelijkheid te schetsen”, zei Khosrowshahi said.

Het is het meest waarschijnlijk dat het coronavirus in het tweede kwartaal, dat eind juni eindigt, zijn piek zal bereiken. In dat geval zegt Uber het jaar te eindigen met 6 miljard dollar in kas en zijn er geen extra kredieten nodig.

"De situatie blijft hoog onzeker", zei Khosrowshahi terwijl hij uitlegde waarom zijn bedrijf zijn financiële ramingen nog niet heeft aangepast. Onlangs stelde Uber eind 2020 winst te gaan maken en dat is voorlopig nog steeds het plan.

Meer bestellingen voor Uber Eats

Uber Eats kan een deel van de verloren gewone ritten goed gaan maken. Dat segment was voordat de taxibusiness van Uber werd geraakt door het coronavirus al hard aan het groeien. Bestuurders van Uber zeiden donderdag dat steeds meer chauffeurs zich zullen gaan richten op het bezorgen van maaltijden nu mensen gedwongen zijn thuis te blijven.

"Eats is nu heel belangrijk geworden, zeker omdat restaurants flink worden geraakt door alle coronamaatregelen", zegt Khosrowshahi.

Maar totdat de piek van het virus bereikt is en langzaam zal gaan afnemen is het vooral afwachten. Uber heeft eerder beloofd chauffeurs en koeriers die zijn geraakt door quarantainebeleid of ziek zijn geworden door te betalen. Uber zegt actief aan het lobbyen te zijn om hen ook in aanmerking te laten komen voor steunpakketten van regeringen.

LEES OOK: Supermarkten zien omzet oplopen tot €996 miljoen door ‘hamsteren’ – ketens zoals C&A en IKEA sluiten juist hun deuren door het coronavirus