De Amerikaanse president Donald Trump dreigt te stoppen met alle betalingen van de VS aan de gezondheidsorganisatie WHO als die niet hervormt.

Washington schortte medio april de financiering van de WHO op, omdat het vindt dat China te veel invloed heeft binnen de organisatie.

China stelt in een reactie dat de VS de schuld probeert af te schuiven voor hun eigen falende aanpak van de coronacrisis.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag (lokale tijd) gedreigd de financiering van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) permanent te bevriezen, tenzij binnen de komende 30 dagen “substantiële verbeteringen” worden aangebracht.

Washington schortte medio april de financiering van de WHO op, omdat het vindt dat China te veel invloed heeft binnen de organisatie. De WHO verloor door het besluit zijn grootste geldschieter. De VS waren jaarlijks goed voor een bijdrage van 400 miljoen tot 500 miljoen dollar.

Maandag tweette Trump beelden van een brief die hij stuurde aan WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus. Daarin informeerde hij de directeur-generaal dat “als de Wereldgezondheidsorganisatie zich niet binnen 30 dagen tot substantiële verbeteringen verplicht, ik mijn tijdelijke bevriezing van financiering door de Verenigde Staten aan de Wereldgezondheidsorganisatie permanent maak. En ons lidmaatschap van de organisatie heroverweeg”.

Eerder op de dag leek het erop dat Trump de financiering zou hervatten, maar nog twijfelde over de hoogte ervan. “Ik zat te denken aan 40 miljoen dollar, maar sommige mensen vonden dat zelfs nog te veel”, zei hij.

Trump benadrukte snel meer duidelijkheid te verschaffen. “Ik wilde maandag niet spreken tijdens de digitale bijeenkomst van de WHO. Dat doe ik binnenkort.”

Trump haalde wederom uit naar de gezondheidsorganisatie. “Het is een marionet van China. Alles draait daar om China. De WHO heeft slecht werk geleverd.”

De WHO had dinsdag niet onmiddellijk commentaar op Trumps brief, maar verwachtte later op de dag “meer duidelijkheid” en een reactie te geven.

“Ik zag de brief, op dit moment heb ik geen reactie. We zijn druk bezig met het afronden van onze agenda voor de Algemene Vergadering”, zei WHO-woordvoerster Fadela Chaib dinsdag in Genève.

China: VS schuiven schuld af na eigen falen corona-aanpak

De Europese Unie wijst de dreigementen van Trump af en benadrukt het belang van de WHO in de strijd tegen het coronavirus. “Dit is een tijd voor solidariteit, en niet voor vingerwijzen of het ondermijnen van multilaterale samenwerking”, zei een woordvoerder van de Europese Commissie.

China stelt dat de VS de schuld probeert af te schuiven voor hun eigen falende aanpak van de coronacrisis. Het is een misrekening China te gebruiken om de eigen verantwoordelijkheid te ontlopen, aldus de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian.

In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur 759 nieuwe doden als gevolg van het coronavirus geregistreerd, blijkt uit tellingen van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. In totaal stierven 90.309 mensen in de VS aan het longvirus, het hoogste dodental wereldwijd.

Het aantal inwoners in de VS dat is besmet met het longvirus ligt nu boven de 1,5 miljoen. Dat zijn er zo’n 20.000 meer dan op zaterdag. Wereldwijd zijn bijna 4,8 miljoen mensen geïnfecteerd.

LEES OOK: Donald Trump slikt het omstreden malariamiddel hydroxychloroquine tegen het coronavirus