De Amerikaanse president Donald Trump schort de financiering van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Volgens Trump heeft de WHO gefaald bij het vroegtijdig signaleren van de ernst van de coronapandemie.

De VS is de grootste financier van de WHO en droeg afgelopen jaar bijna 400 miljoen dollar bij.

De Verenigde Staten zetten voorlopig de financiering van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stop vanwege de manier waarop die organisatie de coronapandemie aanpakt. Dat zei president Donald Trump dinsdag (lokale tijd) op een persconferentie in het Witte Huis.

Volgens Trump heeft de WHO de ernst van de uitbraak van het virus in China verdoezeld. Het longvirus dook daar in december voor het eerst op in de stad Wuhan. “De uitbraak had ingeperkt kunnen worden bij de bron met zeer weinig doden”, zei de president. “Zoveel doden zijn veroorzaakt door hun fouten.”

De VN-organisatie heeft “gefaald in haar basisplicht” en moet “verantwoordelijk worden gehouden”, stelde Trump.

De Amerikaanse financiering aan de WHO wordt volgens de president opgeschort in afwachting van een evaluatie van het WHO-optreden in de coronapandemie. De VS zijn de grootste financier van de WHO. Vorig jaar bedroeg de Amerikaanse bijdrage circa 400 miljoen dollar.

Baas VN: 'Dit is niet het moment om financiering WHO af te kappen'

 Het is "niet het moment" om middelen voor de werkzaamheden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) of die van iedere andere humanitaire organisatie in de strijd tegen het coronavirus te verminderen. Dat heeft VN-chef António Guterres gezegd.

Guterres reageert daarmee op het besluit van de Amerikaanse president Trump om de bijdrage van zijn land aan de WHO tijdelijk stop te zetten.

"Ik ben van mening dat de Wereldgezondheidsorganisatie moet worden gesteund, aangezien deze absoluut cruciaal is voor de inspanningen van de wereld om de oorlog tegen Covid-19 te winnen", zei Guterres. "Nu is het tijd voor eenheid en voor de internationale gemeenschap om in solidariteit samen te werken om het virus en de vernietigende gevolgen ervan te stoppen."

Kritiek van China en Duitsland op Trump

China en Duitsland reageren negatief op het bevriezen van de Amerikaanse betalingen aan de Wereldgezondheidsorganisatie. Beijing roept de Amerikanen op te voldoen aan hun verplichtingen aan de WHO.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de strijd tegen het virus in een cruciale fase zit en dat het Amerikaanse besluit gevolgen heeft voor alle landen. Een woordvoerder liet in het midden of China bereid is de eigen bijdrage te verhogen.

De Duitse minister Heiko Maas (Buitenlandse Zaken) stelt dat het versterken van de WHO juist een uitstekende investering is. Hij pleit voor meer samenwerking en vindt het niet zinvol om de internationale organisatie nu verwijten te maken. "Het virus kent geen grenzen."

Lees meer over het coronavirus: