Donald Trump uitte maandag in een tweet kritiek op Fox News. Een presentator van de tv-zender reageerde geschokt dat de Amerikaanse president zei hydroxychloroquine te nemen tegen het coronavirus.

Er is geen bewijs dat het malariamiddel hydroxychloroquine werkzaam is tegen het coronavirus.

Volgens de Amerikaanse medische autoriteit FDA kan het gebruik van hydroxychloroquine hartritmestoornissen als bijwerking hebben.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag flink uitgehaald naar Fox News. nadat presentator Neil Cavuto zich geschokt toonde over Trumps mededeling dat hij malariamiddel hydroxychloroquine neemt tegen het coronavirus.

Er is geen medisch bewijs dat hydroxychloroquine werkzaam is tegen het coronavirus. De Amerikaanse medische autoriteit FDA heeft gewaarschuwd dat het medicijn als bijwerking hartritmestoornissen kan geven en dat het niet zonder medische begeleiding gebruikt moet worden.

Trump tweette maandag dat Fox News, een zender die hem doorgaans steunt, niet meer de oude is. “Jullie hebben meer tegenstanders van mij dan ooit. Ik ga op zoek naar een nieuw kanaal!”

Trump gaf maandag tegenover Amerikaanse verslaggevers aan dat hij hydroxychloroquine neemt. Cavuto toonde zich geschokt en waarschuwde kijkers om niet het voorbeeld van de president te volgen.

De presentator van Fox News verwees naar een recent onderzoek van het overheidsdepartement voor oorlogsveteranen, ondersteund door academici, waarin wordt gesteld dat hydroxychloroquine geen bewezen werking heeft voor patiënten met Covid-19. Ook is vastgesteld dat er meer doden waren onder coronapatiënten die het middel in het ziekenhuis hadden gekregen, meldde Business Insider eerder.

Trump heeft gesuggereerd dat dit onderzoek is gedaan door mensen die geen fan van hem zijn.

Cavuto gaf aan dat het medische onderzoek a-politiek is. “Het gaat om een test bij tien patiënten die verzwakt waren door het coronavirus en in het ziekenhuis lagen”, aldus Cavuto. “Ik wil nogmaals benadrukken dat daar mensen zijn overleden. Als je tot de risicogroep behoort en je neemt dit middel om te voorkomen dat je het coronavirus krijgt of als behandeling wanneer je het hebt, dat kan het je dood betekenen.”

Kritiek op Trumps gebruik van hydroxychloroquine

Dr. Manny Alvarez, zorgspecialist bij Fox News, zei dat Trump zich “zeer onverantwoordelijk” heeft gedragen door te zeggen dat hij hydroxychloroquine gebruikt.

“Ik zou graag willen dat de arts van het Witte Huis een verklaring geeft over wat er de afgelopen anderhalve week is veranderd dat rechtvaardigt dat de president dit middel neemt. Alle data wijzen er tot nog toe op dat er geen duidelijk voordeel is.”

De arts van het Witte Huis heeft in een memo aangegeven dat hij de voor- en nadelen met Trump heeft besproken en dat ze samen hebben geconcludeerd dat het potentiële voordeel van hydroxychloroquine groter is dan de risico’s.

LEES OOK: Donald Trump worstelt met z’n populariteit: corona-aanpak en stijgende werkloosheid werken niet in het voordeel van de president