• Aanhangers van Donald Trump hebben het Amerikaanse Congres weten binnen te dringen, waar woensdag de verkiezingswinst van Joe Biden bekrachtigd zou worden.
  • De Nationale Garde is uitgerukt en er is een avondklok afgekondigd in Washington. Volgens CNN zijn er schoten gelost in het Congres, waarbij een zwaargewonde is gevallen.
  • De demonstranten verzamelden zich voor het gebouw, omdat ze geloven dat de uitslag van de presidentsverkiezingen frauduleus zou zijn.
  • Trump zelf roept al maanden dat de uitslag niet klopt en woensdag sprak hij de betogers toe. Na de bestorming tweette hij dat de demonstranten zich vreedzaam moeten gedragen.

Een groep aanhangers van president Donald Trump heeft woensdag het Capitool in Washington weten binnen te dringen, waar het Congres de verkiezingswinst van Joe Biden zou gaan bekrachtigen.

Volgens CNN zijn er schoten gelost, waarbij een vrouw in haar nek is geraakt en zwaargewond naar het ziekenhuis is afgevoerd. Er zouden nog vijf anderen gewond zijn geraakt, waaronder een agent.

Trump heeft zijn aanhangers middels een videoboodschap opgeroepen naar huis te gaan. Hij herhaalde in het filmpje echter ook zijn onbewezen bewering dat hij heeft verloren door verkiezingsfraude. “We hebben vrede nodig.”

Congresleden zijn veilig en roepen demonstranten op te vertrekken

Alle congresleden, waaronder vicepresident Mike Pence, zijn geëvacueerd. De politie zou hen tijdens de evacuatie gevraagd hebben gasmaskers op te zetten.

Vicepresident Mike Pence en Trumps dochter Ivanka Trump veroordelen het geweld en roepen de betogers via twitter op betogers op het Capitool te verlaten. "Vredig protest is het recht van iedere Amerikaan, maar deze aanval op ons Capitool zal niet worden getolereerd", schrijft Pence.

Geweld is nooit een geaccepteerd middel en zal gevolgen hebben, voegt Ivanka daaraan toe.

Andere politici, zoals de Republikeinse Senator Mitt Romney, houden de president verantwoordelijk voor de chaos. "Dit is wat de president vandaag heeft veroorzaakt. Deze opstand", zei Romney volgens The New York Times tegen een verslaggever.

Ook in het Congres werd bezwaar gemaakt tegen de verkiezingsuitslag

Het Amerikaanse Congres kwam woensdag bijeen in het Capitool om formeel vast te stellen dat Joe Biden de winnaar van de presidentsverkiezingen is. Normaal gesproken is dit slechts een formaliteit die hoogstens een half uur in beslag neemt.

Maar omdat Trump en een paar van zijn partijgenoten zijn verlies niet willen erkennen en blijven volhouden dat er bij de verkiezingen is gefraudeerd, begon de zitting al direct met een bezwaar van de Republikeinen.

Vicepresident Pence opende de zitting van beide Kamers met de mededeling dat hij niet de aangewezen persoon is om de uitslagen te betwisten, maar dat andere leden van het Congres dat volgens hem wel kunnen en moeten doen als ze denken dat er onregelmatigheden zijn.

Ook zei Pence dat hij zich zorgen maakt over de scepsis die bij veel Amerikanen leeft rondom de uitslag. Hij zei dit na aanleiding van de oproep die President Trump dinsdag en voorafgaand aan de zitting deed.

Trump heeft zijn vicepresident meerdere malen gevraagd de kiesmannen af te wijzen van de staten waar volgens hem stemfraude is gepleegd. Hij hoopt zo de verkiezingsuitslag in zijn voordeel te keren.

Ondanks dat er geen bewijs is voor de claims die Trump al sinds november maakt, dienden Republikeinse Congresleden toch direct bezwaar in tijdens de bekrachtiging van de uitslag van de staat Arizona. Hierdoor werd de bekrachtiging stilgelegd en er een debat geopend in beide kamers over het bezwaar.

Trump roept aanhangers eerst op tot protest, later tot vreedzaamheid

Terwijl er binnen hard gedebatteerd werd over de verkiezingsuitslag, verzamelden zich buiten honderden Trump-aanhangers voor het Capitool. De president riep zijn aanhangers de afgelopen dagen op zich naar het Capitool te begeven om "te laten zien dat het Amerikaanse volk deze valse uitslag niet accepteert."

Trump kwam zelf ook naar het Capitool om de menigte toe te spreken. Hij hamerde in zijn speech opnieuw op het feit dat de verkiezingen gestolen zouden zijn door de Democraten.

"Joe heeft 80 miljoen stemmen gehaald, gelooft iemand dat?", vroeg de president aan de menigte. "Kijk eens naar derdewereldlanden, daar gaan verkiezingen eerlijker dan hier."

Ook claimde hij opnieuw dat hij de eigenlijke winnaar is. "Ik heb aan twee verkiezingen meegedaan en er twee gewonnen", zei Trump. "Ik heb twaalf miljoen stemmen meer gekregen dan vier jaar geleden en toch zou ik met 75 miljoen verloren hebben?"

Slechts een paar uur na zijn speech gaat het mis voor het Congres. De Trump-aanhangers weten door de dranghekken te breken en het gebouw binnen te dringen. Voor Trump zijn videoboodschap deelde, deed hij al een geschreven oproep aan zijn aanhang: "Steun onze politie en handhavers. Zij staan aan de kant van ons land. Blijf vreedzaam!"

Tijdens de bestorming twitterde hij nog dat "de Verenigde Staten de waarheid over de verkiezingen eisen", maar die tweet lijkt inmiddels te zijn verwijderd.

Avondklok en Nationale Garde naar Washington

De burgemeester van Washington heeft een avondklok afgeroepen naar aanleiding van de bestorming van het parlement. Mensen mogen tot donderdag 12.00 uur niet de straat op.

De gouverneur van de staat Virginia heeft aangegeven dat hij tweehonderd leden van de Nationale Garde naar het Capitool in Washington D.C. stuurt. Hij doet dat op verzoek van de Washingtonse burgemeester. Kort na deze mededeling liet ook de woordvoerder van president Trump weten dat de er federale veiligheidstroepen ingezet zullen worden.

Beurs negeert politieke chaos in Washington

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag overwegend met winsten de handel uitgegaan, ondanks de onrust in Washington. Beleggers op Wall Street lieten zich niet van de wijs brengen door de bestorming van het Capitool door boze Trump-aanhangers.

Voor hen was het waardevoller dat de Democraten de tweede ronde van de Senaatsverkiezingen in Georgia gewonnen lijken te hebben, wat het voor aankomend president Joe Biden veel gemakkelijker maakt om zijn beleid uit te voeren.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,4 procent in de plus op 30.829,40 punten en de breed samengestelde S&P 500 won 0,6 procent tot 3748,14 punten. Tegen het einde van de sessie liepen de winsten wel wat terug. Alleen techgraadmeter Nasdaq leverde in, met een min van 0,6 procent tot 12.740,79 punten.

De Democraten willen verder gaan in het toezicht op grote techbedrijven dan Republikeinen op het vlak van privacy en marktregulering. Vandaar dat techfondsen omlaag gingen door het nieuws over Georgia. Facebook, Google-moeder Alphabet, Amazon en Apple zakten tot circa 3 procent.

Lees meer over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020: