• Donald Trump geeft nog steeds zijn verlies niet toe. De Amerikaanse president houdt vol dat de verkiezingen zijn gemanipuleerd.
  • Tijdens een toespraak in Georgia beweerde hij opnieuw dat honderdduizenden illegale stemmen zijn uitgebracht. Trump heeft daarvan nooit bewijs geleverd.
  • Trump bezocht Georgia om campagne te voeren voor twee Republikeinse senatoren. Die nemen het op 5 januari in een tweede stembusgang op tegen Democratische rivalen.
  • Het resultaat kan beslissend zijn voor de meerderheid in de Senaat, nu nog Republikeins.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag tijdens een rally een nieuwe serie aan ongegronde beweringen gelanceerd dat hij tijdens de presidentsverkiezingen is bestolen en dat hij uiteindelijk toch zal winnen.

“We zijn deze verkiezing aan het winnen”, zei Trump tijdens een campagnebijeenkomst in Valdosta in de Amerikaanse staat Georgia. “We zullen nog steeds winnen”, voegde hij later toe.

Volgens de Republikein zijn de verkiezingen gemanipuleerd en is de overwinning van Democraat Joe Biden doorgestoken kaart. Ook beweerde hij opnieuw dat honderdduizenden illegale stemmen zijn uitgebracht. Trump heeft daarvan nooit bewijs geleverd.

Cruciale Senaatsstrijd in Georgia

Trump bezoekt Georgia om campagne te voeren voor twee Republikeinse senatoren. Die nemen het op 5 januari in een tweede stembusgang op tegen Democratische rivalen. Het resultaat kan beslissend zijn voor de meerderheid in de Senaat, nu nog Republikeins.

Op dit moment hebben de Republikeinen 50 senatoren en de Democraten 48. Als de twee senaatszetels van Georgia naar de Democraten gaan, dan hebben beide partijen een gelijk aantal senatoren. De Democratische vicepresident Kamala Harris heeft dan de beslissende stem.

Bij een Republikeinse meerderheid kunnen zij veel beleid van de regering Biden tegenhouden. Dat deed die partij ook tijdens zes van de acht jaren van het Democratische presidentschap van Barack Obama.

Kandidaten pompten al ruim 300 miljoen dollar in race in Georgia

Namens de Democraten nemen Jon Ossoff en Raphael Warnock het in Georgia op tegen respectievelijk David Perdue en Kelly Loeffler. In de peilingen krijgen de vier nagenoeg evenveel virtuele steun van de kiezers.

"De kiezers in Georgia zullen bepalen welke partij elke commissie bestuurt, ieder stuk wetgeving maakt, elke dollar van de belastingbetaler beheert", aldus Trump. "Heel simpel. U beslist of uw kinderen zullen opgroeien in een socialistisch land of dat ze zullen opgroeien in een vrij land."

De vier kandidaten voor twee senaatszetels in Georgia hebben tot nu toe al 308 miljoen dollar (254 miljoen euro) besteed aan hun campagnes, meldt nieuwszender CNN.

De inwoners van de staat krijgen via de media een lawine aan verkiezingsspotjes over zich heen. "Zeker drie op de vier reclamespotjes gaan over de verkiezingen, we worden er gek van", zegt een man tegen de verslaggever van de zender.

Rechtszaken van Trump leveren niets op

Ondertussen blijft Trump de uitslag van de verkiezingen aanvechten. Nadat ook een hertelling hem niet de gewenste meerderheid in Georgia opleverde, hebben zijn advocaten vrijdag een rechtszaak aangespannen om de uitslag ongeldig te verklaren. Dat gebeurde ook in andere staten van de VS, tot dusver zonder succes.

Volgens de wet liggen de resultaten van elke staat vast als ze niet voor 8 december succesvol zijn aangevochten. De winnaar van de presidentsverkiezingen wordt definitief aangewezen door een college van kiesmannen dat op 14 december bijeenkomt.

Lees meer: Dit is de tijdlijn voor de officiële uitslag van de Amerikaanse verkiezingen

Voor zijn vertrek naar Georgia belde Trump opnieuw de Republikeinse gouverneur Brian Kemp en zette hem onder druk.

De president vroeg Kemp het parlement over te halen de verkiezingszege van Biden in deze Amerikaanse staat te herroepen, schrijft The Washington Post. Hij zou er ook goed aan doen onderzoek te gelasten naar de handtekeningen op de per post gestuurde stembiljetten.

Kemp liet eerder al weten de president niet ter wille te kunnen zijn omdat hij daar de politieke macht niet voor heeft. Volgens de zegsman van The Post heeft hij ook nu het dringende verzoek van Trump van de hand gewezen.

Lees meer over Donald Trump: