• Het Britse Apax Partners en het Amerikaanse Warburg Pincus krijgen alle aandelen van T-Mobile Nederland in handen.
  • De twee investeerders tellen gezamenlijk 5,1 miljard euro neer voor de grootste mobiele aanbieder van Nederland.
  • Apax en Warburg Pincus zien veel groeipotentie in het bedrijf en willen inzetten op verdere vernieuwing.

Telecombedrijf T-Mobile Nederland wordt voor 5,1 miljard euro verkocht aan twee investeerders.

Het Britse Apax Partners en het Amerikaanse Warburg Pincus trekken gezamenlijk op bij de aankoop. Ze krijgen niet alleen de 75 procent in handen die Deutsche Telekom in bezit had, maar ook het resterende belang van het Zweedse Tele2 in T-Mobile NL.

Eerder waren er geruchten dat de Indiër Mukesh Ambani, de rijkste man van Azië, een bod overwoog op de Nederlandse tak van T-Mobile.

T-Mobile stond al jaren in de etalage

Deutsche Telekom probeert al jaren af te komen van zijn Nederlandse dochter, maar kreeg het bedrijf niet verkocht. Het moederbedrijf wil naar verluidt alleen actief zijn in markten waar het bedrijf een nummer 1- of 2-positie heeft. Dat zou in Nederland niet haalbaar worden geacht vanwege de dominantie van KPN en VodafoneZiggo.

Ondertussen groeide T-Mobile door een fusie met de Nederlandse tak van Tele2 enkele jaren geleden uit tot een aantrekkelijke overnameprooi. Inmiddels nemen bijna 6,9 miljoen mensen mobiele telefonie af bij T-Mobile en verwante merken als Tele2, Ben en Simpel.

Het concern heeft ongeveer een derde van de markt in handen en is daarmee de grootste mobiele aanbieder van Nederland. Wel zijn KPN en VodafoneZiggo nog een stuk groter als ook de markt voor vast internet wordt meegenomen.

Strategie verandert niet

In mei werd T-Mobile opnieuw in de etalage gezet, dit keer met succes. Investeerders Apax en Warburg Pincus geven aan veel groeipotentie te zien in het bedrijf en willen inzetten op verdere vernieuwing.

T-Mobile laat weten dat er niets zal veranderen aan zijn strategie op de Nederlandse markt. Ook aan de samenwerking met Open Fiber voor het aanleggen van glasvezelnetwerken wordt niet getornd.

Deutsche Telekom was 21 jaar actief op de Nederlandse telecommarkt. Eerst gebeurde dat als partner in Ben, maar in 2003 werden de Duitsers de enige eigenaar en hernoemden ze het bedrijf naar T-Mobile. Enkele jaren later werd branchegenoot Orange gekocht. In 2019 volgde Tele2 en een jaar later werd Simpel overgenomen.

Deutsche Telekom gebruikt een deel van de opbrengsten van de verkoop om zijn belang in de Amerikaanse telecomprovider T-Mobile US te vergroten.