• De rijkste man van Azië, Mukesh Ambani, zou een bod overwegen op de Nederlandse tak van T-Mobile.
  • Het Indiase Reliance Industries, waarvan Ambani grootaandeelhouder is, heeft naar verluidt een adviseur ingeschakeld om een bod te onderzoeken.
  • Al sinds 2015 gaan er geruchten dat het moederbedrijf van T-Mobile, Deutsche Telekom, de Nederlandse tak van de hand wil doen.

De Indiase miljardair Mukesh Ambani, de rijkste man van Azië, overweegt met zijn conglomeraat Reliance een bod uit te brengen op T-Mobile Nederland.

Dit meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Eerder werd al bekend dat moederbedrijf Deutsche Telekom zijn Nederlandse activiteiten in de etalage had gezet.

Volgens de bronnen heeft Reliance een adviseur ingeschakeld om een mogelijk bod te onderzoeken. Hoeveel geld het bedrijf over heeft voor een deal, is niet duidelijk. Deutsche Telekom zou ernaar streven ongeveer 5 miljard euro op te strijken met de verkoop.

Een woordvoerder van Reliance was niet direct beschikbaar voor commentaar. Deutsche Telekom heeft laten weten niet te willen reageren.

Zeldzame aankoop in Europa voor Reliance

Een overname door Reliance zou een zeldzame aankoop in Europa zijn voor de Indiase multinational. Volgens Bloomberg zet Mukesh Ambani hiermee mogelijk een stap om zijn bedrijf van industrieel conglomeraat naar e-commerce- en technologiereus te transformeren.

Reliance is qua marktwaarde het grootste bedrijf van India. De in Jemen geboren Ambani kreeg na de dood van zijn vader de leiding over het zakenimperium. Zijn vermogen wordt geschat op 78,8 miljard dollar, waarmee de 64-jarige twaalfde staat op de wereldwijde ranglijst van rijkste personen van Bloomberg.

Vorig jaar sloot Ambani nog grote deals met Google en Facebook. Die investeerden miljarden dollars in tech- en telecombedrijf Jio Platforms, dat voor het grootste deel in handen is van Reliance.

Bij de deal met Google werd aangekondigd dat het Amerikaanse techconcern samen met Jio een goedkope smartphone voor de Indiase markt wilde ontwikkelen. Ambani heeft ook al eens gezegd dat hij met Jio wil groeien in het buitenland.

'T-Mobile sinds 2015 in de etalage'

Deutsche Telekom heeft een belang van 75 procent in T-Mobile Nederland. Het overige kwart van de aandelen is in handen van Tele2, dat in 2019 zijn Nederlandse activiteiten samenvoegde met die van T-Mobile Nederland. Door overnames en de werving van nieuwe klanten behoort T-Mobile Nederland tot de top 3 op de Nederlandse telecommarkt.

Vorig jaar nam het bedrijf nog Simpel over, waardoor het in één klap 1 miljoen nieuwe mobiele klanten binnenhaalde en de grootste speler op de mobiele markt werd.

Al in 2015 ging het gerucht dat Deutsche Telekom overwoog om de Nederlandse dochter T-Mobile te verkopen. Daarmee zou het Duitse telecombedrijf zijn schuldenlast willen terugdringen en een sterkere positie in de Verenigde Staten willen verwerven.

Begin dit jaar meldde het Financieele Dagblad dat T-Mobile in de etalage staat. Naar verluidt omdat het Deutsche Telekom alleen actief wil zijn in markten met een nummer 1- of 2-positie. Dat zou niet haalbaar worden geacht vanwege de dominantie van KPN en VodafoneZiggo.

Een overname door die partijen ligt niet voor de hand omdat dit waarschijnlijk op bezwaren van mededingingsautoriteiten zou kunnen stuiten.

Deutsche Telekom zou mikken op verkoop aan een investeringsmaatschappij. Bloomberg meldde eerder dat meerdere partijen interesse hebben getoond, waaronder Apax Partners, Apollo Global Management Inc., BC Partners, Providence Equity Partners en Warburg Pincus.

LEES OOK: Neem een kijkje in het leven de Ambani’s, de rijkste familie van Azië die woont in een wolkenkrabber van bijna €1 miljard en kind aan huis is bij royals en Bollywood-sterren