Het aantal hypotheekaanvragen in Nederland is in het eerste kwartaal van dit jaar met meer dan een kwart gestegen, vergeleken met de eerste drie maanden van 2023. Daarmee is de hypotheekmarkt volgens het Hypotheken Data Netwerk (HDN) fors gegroeid, nadat vorig jaar nog sprake was van een flinke afname. Dit lijkt ook op veel activiteit op de woningmarkt te duiden.

Starters moesten door de gestegen huizenprijzen wel fors meer eigen geld inleggen, met gemiddeld bedragen tot 42.000 euro aan eigen spaargeld. Het ging om een stijging van 10 procent ten opzichte van het eerste kwartaal in 2023. Er waren in totaal 13.870 hypotheekaanvragen van starters bij HDN.

Doorstromers profiteren juist van hun eigen woning, die meer waard is geworden door de prijsstijgingen op de huizenmarkt. Zo legden doorstromers die nieuwbouw kochten gemiddeld zo’n 34.000 euro eigen geld in.

Gemiddeld namen kopers zo’n 40.000 euro eigen geld mee, een daling van iets meer dan 2 procent. Wel was ook de groep die aangeeft 5.000 euro of minder nodig te hebben voor de aanschaf van een woning gegroeid. Dit is veruit de grootste groep, zo blijkt.

Het percentage kopers dat verschillende hoeveelheden eigen geld meebrengt voor de te kopen woning.
Het percentage kopers dat verschillende hoeveelheden eigen geld meebrengt voor de te kopen woning.
HDN

Ruim 100.000 hypotheekaanvragen begin 2024

Het platform registreerde in januari, februari en maart 115.108 hypotheekaanvragen, tegen 91.050 een jaar terug. Zowel voor de aanschaf van een woning als voor een over- of bijsluiting zijn de cijfers flink gestegen. Verder valt volgens HDN op dat er beduidend meer aanvragen waren voor een hypotheek voor een nieuwbouwwoning.

Ook het gemiddelde hypotheekbedrag van huizenkopers zat in de lift en steeg vergeleken met een jaar terug 7 procent tot 364.640 euro. Huizenkopers zijn in verhouding tot het eigen inkomen meer gaan lenen, kan HDN opmaken uit de cijfers. Een jaar terug leenden ze gemiddeld nog 3,93 keer het eigen brutojaarinkomen, afgelopen kwartaal is dit gestegen naar 4,02 keer.

Het merendeel van alle Nederlandse hypotheekaanvragen loopt via HDN, dat een platform biedt om het verstrekken van het krediet te vergemakkelijken. Daardoor geven de cijfers van de coöperatieve vereniging van hypotheek-, krediet- en verzekeringsmaatschappijen een breed beeld van de hypotheekmarkt.

In heel vorig jaar kwam het aantal hypotheekaanvragen nog bijna 30 procent lager uit dan in 2022. Die sterke afname kwam vooral door een flinke daling bij het aantal over- of bijsluitingen. HDN schreef dat toe aan het feit dat veel mensen vooral begin 2022 wel massaal over- en bijsloten om verdere rentestijgingen voor te zijn.

Meeste hypotheken in Zuid-Holland afgesloten

De meeste hypotheken werden afgesloten in Zuid-Holland (12.420 aanvragen), Noord-Holland (9.610 aanvragen) en Noord-Brabant (9.000 aanvragen). In deze provincies was sprake van een groei van 16 procent van het aantal hypotheekaanvragen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023.

In Zeeland en Overijssel steeg het aantal aanvragen het hardst, met respectievelijk 35- en 30 procent.

Later deze week komt ook makelaarsorganisatie NVM met haar kwartaalcijfers. Na een periode van prijsdaling door het oplopen van de hypotheekrente begonnen de huizenprijzen vorig jaar weer te stijgen. Maar het woningtekort in Nederland begint wel nijpend te worden.

Makelaars merken dat er de laatste tijd veel minder woningen te koop staan. Dit was zaterdag goed te merken bij de NVM Open Huizen Dag. Het evenement trok veel minder bezoekers dan de voorgaande editie omdat er minder huizen meededen.

LEES OOK: Op huizenjacht? 9 dingen om op te letten, zoals je maximale hypotheek en het energielabel