Sameer Samat is een machtig man deze dagen.

Ik zag hem ondanks in de Netflix-serie ‘Drive to Survive’ over de Formule 1 waarin hij Zak Brown, de baas van het raceteam van McLaren onder vuur nam. Google is een grote sponsor en Samat wilde verbetering zien.

En afgelopen maand kwam Samat dankzij een reorganisatie in de top van Google terecht. Hij is nu de baas van Android Ecosystems. Dat betekent niet alleen dat hij de leiding heeft over Android, het populairste smartphoneplatform ter wereld, maar ook over Android TV, Android Auto en de nieuwe technologie augmented reality.

Ik heb de kans gekregen Samat te interviewen tijdens de conferentie voor ontwikkelaars Google I/O, die onlangs werd gehouden. Het is een gesprek over de impact van AI op de smartphonemarkt, de concurrentiestrijd met Apple en de distributie van de Google-technologie.

"AI heeft momentum. Het biedt een enorme kans voor het Android-ecosysteem", zegt Samat. "We zullen snel handelen om die kans niet te missen. Het is een eenmalig moment om opnieuw uit te vinden wat smartphones kunnen doen, dat maar een keer per generatie voorkomt. En we gaan volop gebruik maken van dat moment."

Met de nieuwe Gemini AI-modellen van Google "kunnen we dingen doen die nooit eerder mogelijk zijn geweest op smartphones", stelt Samat, die tijdens het interview de olifant in de kamer, concurrent Apple, niet noemt.

Wel rept hij over een "ander besturingssysteem", doelend op iOS van Apple. iOS is het grootste besturingssysteem in de Verenigde Staten, maar ligt wereldwijd nog altijd ver achter op Android.

Gemini AI overstijgt apps

Op dat 'andere besturingssysteem' (lees: Apple's OS) is Gemini van Google niet meer dan een app. Maar op Android is het volgens Samat veel meer.

Om dat te tonen houdt hij de powerknop op zijn Pixel 8-telefoon ingedrukt. Prompt komt Gemini tevoorschijn bovenaan de Youtube-app waar Samat in zit.

Terwijl een Youtube-video wordt afgespeeld, stelt hij Gemini allerlei vragen over het filmpje. De AI analyseert de inhoud en komt met relevante antwoorden. Daarna haalt Samat een Samsung S24 uit zijn zak waarmee hij hetzelfde doet, maar dit keer sleept hij Gemini vanaf rechts onderaan het scherm omhoog.

De AI begrijpt de context van waar je mee bezig bent

Dit is mogelijk omdat Google de Gemini AI-modellen heeft ingebouwd in de gebruikersinterface van Android-apparaten. Dat is onder het niveau van losse apps, waar de technisch belangrijke dingen gebeuren.

"Je kan dit soort dingen niet doen als het alleen maar een app is op je apparaat", legt Samat uit. "We kunnen dit doen met Android, dus Gemini kan met context komen naast of boven wat je aan het doen bent."

Omdat Gemini niet besloten ligt in een app, is het vrij om zich door het apparaat te bewegen en de context te begrijpen van waar je op een bepaald moment mee bezig bent. Dit betekent niet dat Gemini uit zichzelf aan de slag gaat, voegt Samat eraan toe.

De AI wordt alleen geactiveerd door bewuste acties, zoals het indrukken van de powerknop op de Pixel 8 of door te swipen op de S24.

AI op je mobiel - geen data naar de cloud

Samat geeft nog een ander voorbeeld met Gemini Nano op smartphones, wat een kleinere versie is van Gemini. Nano draait al op Pixel 8 en S23 en er zullen snel meer Android-apparaten volgen.

De AI kan daar nuttige dingen doen zonder gebruikersgegevens naar datacentra in de cloud te hoeven sturen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je een versleutelde berichtenservice gebruikt en hulp wil van AI voor het schrijven van antwoorden of andere coole dingen.

Dit is in principe niet mogelijk bij versleutelde berichten, omdat de gegevens niet naar een datacentrum gestuurd kunnen worden om verwerkt te worden door AI. Maar met Nano heeft Google een AI op het apparaat zelf. De gegevens die de AI gebruikt om je te helpen met bijvoorbeeld tekst, zullen het apparaat nooit verlaten, zegt Samat.

Google's Gemini op iPhones?

Zal Gemini ook op iPhones terechtkomen? Het is een belangrijke vraag voor de strategie van Google die ik aan Samat stel: Wil Google zijn beste Gemini-modellen prominenter op Apple-apparaten hebben?

Google betaalt Apple miljarden dollars per jaar voor 'Search' als standaardinstelling op Safari. Zal er een vergelijkbare deal komen voor bijvoorbeeld Gemini op iPhones?

Een concreet antwoord geeft Samat niet, maar hij zegt wel dat Google er in het algemeen naar streeft om gebruikers over de hele wereld van dienst te zijn. Om vervolgens direct te benadrukken dat Google niet schroomt om unieke toepassingen voor louter Android-apparaten te ontwikkelen, waaronder AI-functies.

Sommige toepassingen alleen voor Android

Als voorbeeld van een unieke Android-toepassing noemt hij Circle to Search, waarmee je alles wat je op je telefoonscherm ziet kan zoeken door er een cirkeltje omheen te zetten of door het te markeren.

Kijk je bijvoorbeeld een filmpje waarin een coole zonnebril te zien is, dan hoef je alleen maar Circle to Search aan te zetten en het product te omcirkelen om het te zoeken.

Circle to Search werkt op een combinatie van Google Search, de Gemini AI-technologie en Android, en dat is volgens Samat op geen enkel ander platform mogelijk.

Voor deze ervaringen is end-to-end-optimalisatie nodig, zoals Google doet met zijn eigen Pixel-toestellen, Samsung en binnenkort ook op andere Android-apparaten. 

"AI is een fundamentele onderscheidende factor voor Android. Samsung speelt daarin een cruciale rol, net als Pixel", zegt Samat. 

"Gaat dit dan alleen om Pixel-apparaten? Nee!", benadrukt hij voor de zekerheid. Samsung en andere makers van Android-apparaten spelen een cruciale rol in deze nieuwe AI-golf, aldus Samat.

LEES OOK: Sam Altman denkt dat we voor een toekomst met AI niet per se alternatieven nodig hebben voor de smartphone of laptop