Olie- en gasconcern Shell gaat aandeelhouders fors belonen. Het bedrijf wil efficiënter gaan werken en beter op de kosten letten. Daardoor moet er meer geld overblijven en dat gaat deels naar de aandeelhouders. Zo wil het Britse bedrijf het dividend dit kwartaal met 15 procent verhogen en in de tweede helft van dit jaar voor minimaal 5 miljard dollar, omgerekend zo’n 4,6 miljard euro, aan eigen aandelen inkopen. Dat maakte het bedrijf bekend in aanloop naar een beleggersdag.

Verder gaat Shell strenger kijken naar de investeringen en dus worden de uitgaven de komende twee jaar lager. Ook moeten er door middel van kostenbesparingen per 2025 structureel tussen de 2 miljard en 3 miljard dollar worden gevonden. En ook daarvan profiteren de aandeelhouders, want Shell gaat een groter deel van de binnenkomende geldstroom aan hen uitkeren.

De plannen passen in het streven van Shells nieuwe topman Wael Sawan om de beurskoers van het olie- en gasconcern op te krikken. Die is verhoudingsgewijs lager dan die van concurrenten uit de Verenigde Staten als ExxonMobil en Chevron.

Het aandeel Shell steeg woensdag 0,6 procent op de beurs.

Critici zijn bang dat die ambitie ten koste gaat van de vergroening van Shell. Het concern herhaalt zijn zelfopgelegde klimaatdoelen te willen halen. Die zijn echter ook niet onomstreden.

Kritiek op traagheid Shell bij energietransitie

Volgens milieu-organisaties zijn de doelen niet voldoende om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen. Sawan stelt dat Shell "winstgevende bedrijfsmodellen moet ontwikkelen die snel kunnen worden opgeschaald". Daarmee zou de energietransitie het meest geholpen kunnen worden.

Afgelopen mei diende Follow This, een groep van activistische beleggers,, een voorstel in bij de aandeelhoudersvergadering van Shell om het beleid van het energieconcern in overeenstemming te brengen met de klimaatafspraken van Parijs. Daarbij stemde een minderheid van 20 procent stemde voor, zodat het voorstel werd afgewezen.

"Dat is zeker een gemiste kans ja. 80 procent van de beleggers is nog steeds niet in staat de korte termijn los te koppelen van de risico’s op de lange termijn", stelde Mark van Baal van Follow This na afloop van de bijeenkomst.

"Shell doet alsof het een keuze is tussen klimaat en winst. Maar het is een keuze tussen echte verandering of het niet halen van Parijs", aldus Van Baal verwijzend naar het internationale akkoord om de opwarming van de aarde ruim onder de 2 graden te houden en het liefst rond 1,5 graad. "En kennelijk is het Shell gelukt, dat beleggers denken dat de winstgevendheid in gevaar komt als we te snel van fossiel afgaan."

In de aandeelhoudersresolutie, die door het bestuur van Shell afgewezen wordt, vraagt Follow This aan Shell om een duidelijke doelstelling voor 2030 bij het verminderen van alle aan het bedrijf te koppelen CO2-uitstoot. Die moet wat de beleggersgroep betreft in lijn zijn met het klimaatakkoord van Parijs, wat zou neerkomen op bijna een halvering over zeven jaar.

Dat is meer dan Shell in zijn huidige plannen zelf wil doen. Het bedrijf steekt miljarden in CO2-arme energiebronnen, maar zo’n twee derde van de uitgaven gaan nog altijd naar gas- en olieprojecten. Tegelijkertijd vindt Shell dat zijn doel om in 2050 klimaatneutraal te zijn al in overeenstemming is met het klimaatakkoord van Parijs.

"Als je nog steeds denkt in lijn met Parijs te zijn zonder de emissies omlaag te brengen, misleid je in feite je aandeelhouders", zei Van Baal daarover. "Daar willen wij helderheid in scheppen."

LEES OOK: Shell wil af van thuisleverancier voor gas en stroom