Nog eens drie schuldeisers willen een faillissementsaanvraag doen voor koopjesketen Big Bazar. Dat meldt directeur Joost Konings van Invorderingsbedrijf Amsterdam, dat de aanvragen in behandeling heeft.

Met de aanvragen hopen de partijen de kans te vergroten dat Big Bazar zijn betalingsverplichtingen nakomt.

De nieuwe aanvragen worden niet gedaan door verhuurders van vastgoed waar Big Bazar winkelruimte huurt, maar door twee leveranciers en een uitzendbureau. Die partijen hopen zo de betaling van in totaal 180.000 euro af te dwingen.

Binnen enkele dagen zullen de verzoekschriften worden ingediend bij de rechtbank van Amsterdam, liet Konings van het Invorderingsbedrijf Amsterdam weten.

Het totale bedrag aan vorderingen dat bij Konings bekend is, is inmiddels opgelopen tot ruim 1,8 miljoen euro. Dat is inclusief rente en kosten voor het incasseren. Dat geld wordt niet enkel geïncasseerd door Invorderingsbedrijf Amsterdam. Zo heeft Konings overleg gehad met twee advocaten die twee andere schuldeisers bijstaan. Daar gaat het om bedragen van respectievelijk 700.000 euro voor niet betaald vuurwerk en 550.000 euro voor niet betaalde winkelvoorraden.

Volgens Konings houden die advocaten de ontwikkelingen omtrent de faillissementsaanvragen in de gaten. "De vraag is nu of Big Bazar niet wil of niet kan betalen", zegt hij daarover. De eerste aanvraag voor de verhuurster van een winkelpand in Goes is daarbij interessant, omdat het om een relatief klein te vorderen bedrag van 20.000 euro gaat. Kan Big Bazar die betaling niet nakomen, dan is het de vraag of het bedrijf de overige betalingen wel kan voldoen.

Konings had het idee dat directeur van Big Bazar Heerke Kooistra "welwillend" was om zijn schuldeisers serieus te nemen. Zo vroeg hij meerdere keren om financiële overzichten, die hem vervolgens zijn toegestuurd. Maar daar is tot op heden niets mee gedaan, stelt Konings. "Ondanks dat is er niks betaald. Ook de vorderingen zijn niet betwist en de advocaat van Big Bazar heeft zich ook nooit gemeld."

Big Bazar sluit 20 winkels om financieel gezonder te worden

Begin deze week werd bekend dat Big Bazar twintig verlieslatende winkels sluit. De keten wil voor nog eens twintig winkels huurverlaging krijgen. Volgens directeur Kooistra is dat nodig om de koopjesketen met in totaal 120 filialen en 1400 medewerkers "gezond te houden".

Wanneer de vastgoedeigenaren van de winkelpanden weigeren te praten over het openbreken van het huurcontract, resteert er volgens Kooistra niets anders dan dat Big Bazar stopt met het overmaken van de huur om de gesprekken te openen.

Met deze aanpak ligt Big Bazar op ramkoers met pandeigenaren. Diverse huurbazen zijn al naar de rechter gestapt vanwege huurachterstanden die de keten bewust liet oplopen. De verhuurder van het Big Bazar-filiaal in Goes vroeg zelfs faillissement aan voor de keten.

Big Bazar kampt met forse "financiële uitdagingen". Dat komt onder meer door de fikse prijsstijgingen in de winkelstraat, waardoor klanten minder zijn gaan uitgeven bij Big Bazar. Ook is de leegstand in sommige winkelgebieden toegenomen.

Kooistra noemde tegenover persbureau ANP geen cijfers, maar legde uit dat de verschillen tussen filialen groot zijn. "We hebben tachtig winkels die heel goed lopen, maar twintig zijn 'twijfelwinkels' en twintig zijn niet gezond." Daar verliezen accepteren vindt hij niet verantwoord.

De topman ziet nog veel kansen voor Big Bazar. "Wij zijn geen Action. Maar wij zijn anders. Wij proberen de consument te verrassen." Kooistra wil het liefst ook nog veel nieuwe winkels openen. Zijn doel is om eind volgend jaar 190 zaken te hebben. Van gedwongen ontslagen is dan ook geen sprake, verzekerde hij maandag.

LEES OOK: Meerdere biedingen voor overname VanMoof, curatoren willen snel uitsluitsel over doorstart